Archief Seizoen 09/10

Zaamslag 1 – Stormvogels 1

Zaamslag sluit seizoen af met knalprestatie.

Zaterdag 5 juni zal voor eeuwig en altijd in mijn geheugen gegrift staan, mijn laatste wedstrijd als coach van Zaamslag ! Jongens dat doet raar en wat is de tijd gevlogen zeg. De weergoden waren ons alleszins gunstig gestemd met een lekker zonnetje en helse temperaturen, echt Zaamslagweer ! Op onze laatste training donderdagavond had ik er nog mee gedreigd dat indien er zaterdag niet gewonnen zou worden tegen Stormvogels ik er nog een jaartje zou bij doen (hahaha). Blijkbaar heeft deze tactiek gewerkt, hier volgt het verslag.

Voor deze laatste wedstrijd mochten kapitein Marco, Karin, Debby en Erwin aanval opgaan terwijl Linda, Marjolein, Pjotr en Joost post vatten in de verdediging. Dat Marco van zomerse temperaturen houdt weten we al langer en dat vertaalt zich meteen in de eerste minuut in een doelpunt 1-0. Stormvogels is niet van slag en hangt vrij snel de bordjes in evenwicht 1-1. De scheidsrechter van dienst bestraft enkele foutieve tussenkomsten van Stormvogels met enkele vrije worpen, een kolfje naar de hand van Pjotr. Met twee perfect genomen vrijworpen klimmen we terug op voorsprong 3-1. Nog even pruttelt Stormvogels tegen bij 3-2 maar met drie rake schoten van Marco, Joost en Pjotr bouwen we de voorsprong uit naar 6-2. Het wordt nog mooier na de 6-3 van Stormvogels want in één ruk loopt Zaamslag verder uit tot 9-3 en dat met doelpunten van Erwin (schot), een strafworp (uitgelokt door Linda) en een schotje van Pjotr. Het slotoffensief van de eerste helft levert Stormvogels nog een strafworp op die feilloos wordt omgezet, rust 9-4. Wat kan je dan met de rust zoal zeggen tegen de spelers buiten doe zo verder. Toch nog even de nadruk er op leggen dat de wedstrijd lang nog niet gedaan is en dat we in de tweede helft een ander Stormvogels tussen de lijnen mogen verwachten. Zoals de eerste helft werd afgesloten wordt de tweede helft geopend, namelijk met een strafworp voor Stormvogels 9-5. Pjotr met weerom een perfect genomen vrijworp zorgt voor de 10-5, tot dan geen vuiltje aan de lucht en Zaamslag heeft de wedstrijd nog perfect onder controle. Maar in minuut vijf slaat het noodlot toe voor Marjolein, bij een aanvalsactie verdraait ze haar knie en moet huilend van de pijn van het veld gedragen worden. Joan komt Marjolein vervangen maar Zaamslag is het volgende kwartier compleet van slag en is erg onder de indruk van dit gebeuren. Stormvogels, dat een beschamende eerste helft heeft neergezet grijpt zijn kans en komt terug tot 10-9. Het sleutelmoment in de wedstrijd. De gelijkmaker van Stormvogels hangt in de lucht maar gelukkig komt er de bevrijdende treffer van Pjotr die de score op 11-9 brengt. Kort daarop weet Erwin een strafworp te versieren die netjes wordt omgezet door Marco 12-9 waardoor Zaamslag terug wat meer ademruimte krijgt. Coach Jaapjan van Stormvogels speelt zijn laatste troef uit met nog een wissel maar het mag niet meer baten voor de “Vogels” want verder dan 12-11 raken ze niet meer. Het eindsignaal van de felbelaagde scheidsrechter klinkt dan ook als muziek in de oren en Zaamslag sluit een moeilijk maar leerzaam seizoen met winst af. Een fantastisch afscheidsgeschenk van de spelers aan mij, bedankt daarvoor.

Zoals ik al kwam te zeggen was dit voor ons allemaal een moeilijk maar leerzaam jaar. De degradatie naar vierde klasse is sedert enkele weken een feit maar dit is echt geen schande want de laatste jaren slaagde geen enkele vierdeklasser er in een verblijf van langer dan één jaar in de derde klasse af te dwingen. Ik hoop uit de grond van mijn hart dat iedereen blijft spelen en dat enkele jongeren zich gaan manifesteren waardoor de basis breder wordt. Veel succes verder, bedankt voor al die mooie jaren en tot ziens……

Doelpunten : Pjotr 7 – Marco 3 – Joost en Erwin elk 1

PS : Stormvogels bedankt voor de fijne attentie….schol zoals ze in België zouden zeggen.

Zaamslag met lege handen naar huis.

Door de afwezigheid van Marjan en Debby kregen Karin en Joan de gelegenheid zich in de kijker te spelen aan de zijde van Marco en Erwin. De weersomstandigheden waren niet optimaal mede door het feit dat er veel wind en regen voorspeld werd. Onder leiding van de boomlange scheids, de naam ontgaat me even, kon de wedstrijd met de nodige vertraging van start gaan. De eerste twintig minuten gaat Zaamslag goed mee in de wedstrijd en blijft het in het kielzog van de Scheldevogels, het staat dan 4-3. Scheldevogels staat bekend om zijn met wijlen agressieve spel (opgepast voor lijf en lede) en zijn theatrale toneelstukjes. Jammer genoeg wordt dit niet al te vaak gezien en bestraft door de scheidsrechters, vandaag was het ook niet anders. Persoonlijk heb ik niets tegen een gezonde portie enthousiasme en inzet maar bij sommigen van de Scheldevogels gaat het er wel wat over. En nogmaals dit is jammer want deze ploeg heeft dat niet nodig, er is genoeg korfballend vermogen aanwezig. Terug naar de wedstrijd nu, met twee listige trucjes weten de Scheldevogels een 6-3 voorsprong te nemen maar Pjotr brengt de score van op de stip terug tot 6-4. Bij 7-4 wordt Karin foutief gestopt maar de verkregen strafworp wordt helaas gemist door Marco. Aan de overzijde gaat de bal ook op de stip na weer een mooi staaltje “commedia dell’Arte” met vallende ziekte er boven op. Scheldevogels mist niet en de marge loopt op tot vier doelpunten verschil 8-4. Net voor de rust gaan de hemelsluizen open maar toch weten beide teams nog te scoren zo dat er gerust kan worden met een 10-5 stand.

In de tweede helft heeft Zaamslag nu het windvoordeel en het is afwachten of we hier ons voordeel kunnen uit halen ? Opdracht is meer tot schot te komen ondanks het gegeven dat we in de afvang wel wat onderliggen. Mede door het slechte weer gaat het tempo wat uit de wedstrijd en blijven de scores uit. De wedstrijd zit op slot. Onze reserves Sandra, Rieste en Marnix krijgen allemaal nog wat speelgelegenheid maar kunnen niet mee zorgen voor een ommekeer in de wedstrijd. Scheldevogels weet de punten aan huis te houden en Zaamslag keert terug huiswaarts met lege handen. Ondanks de ruime voorsprong in de tweede helft kookte het potje van enkele Scheldevogelspelers regelmatig over, eens een balletje wegtrappen en meerdere keren verbaal in de clinch gaan met de scheidsrechter waren het gevolg. Laconiek genoeg deed de scheidsrechter niets en liet het allemaal over zich heengaan, een kordater optreden had hier meer op zijn plaats geweest. Volgende week is er de laatste wedstrijd tegen de Stormvogels gevolgd door de afsluitings BBQ. Supporters en sympathisanten zorg dat je op post bent.

Doelpunten : Pjotr 3 – Linda 2 – Marco en Erwin elk 1

Zaamslag laat unieke kans op winst tegen Vios iggen !

Na een kleine file te hebben getrotseerd kwamen we toch nog ruim op tijd aan in Willemstad om Vios partij te geven. De omstandigheden waren ideaal, lekker weertje, mooi grasveld (een droom voor veel Belgische teams) en een ruime belangstelling langs Vios-zijde. Zaamslag heeft zich al grotendeels verzoend met het feit dat het volgend seizoen terug in de vierde klasse zal aantreden maar het zal de resterende wedstrijden met het nodige enthousiasme en inzet afwerken.

Al vrij vlug laat Marco de 0-1 noteren. De verdediging heeft de zaken netjes onder controle en De Vios-aanvallen stellen niet veel voor en duren niet al te lang. Onze aanval krijgt hierdoor de gelegenheid op zoek te gaan naar de tweede treffer maar die komt er niet en Vios hangt na elf minuten de bordjes terug in evenwicht. Ondanks het feit dat Vios een 3-1, 4-2 en 5-3 voorsprong neemt voel ik dat hier vandaag iets te rapen valt. Vios valt terug op het hun zo vertrouwde spelletje met name bij elk schot met vieren inzakken naar de korf om de afvang te gaan stelen. Weinig attractief en mooi korfbal maar wel doeltreffend. Enkel sterk afwerkende teams kunnen hier hun gram halen. Zaamslag krijgt meer kansen dan het gewend is maar de afwerking is nog niet top. Toch komen we terug op gelijke hoogte van Vios dankzij doelpunten van Marco en Debby 5-5. Bij rust weet Vios een minimale voorsprong te houden van één doelpunt 7-6.

De tweede helft begint voortvarend voor Vios want met twee doelpunten op vijf minuten nemen ze een 9-6voorsprong. Zaamslag toont echter karakter en weet dat het moet aanklampen om punten te halen en doet dat ook.Met doelpunten van Pjotr, Debby en Marco brengen we de score terug op 9-9 maar we slagen er maar niet in op voorsprong te komen. Vios slaagt daar wel in en het neemt meerdee keren een tweepuntenvoorsprong. Bij 10-9, 11-10 en 12-11 hing telkens de gelijkmaker in de lucht maar telkens lukte het net niet de score te pakken. Na zeventien minuten in de tweede helft neemt Vios weer een tweepuntenvoorsprong 13-11. Tot zo ver was er nog geen vuiltje aan de lucht maar plots valt aan onze zijde de score stil. Vios ruikt de winst en diept de kloof verder uit tot 16-11. Onze wissels leveren ook niets meer op en het Zaamslaglot lijkt dan ook bezegeld, deze achterstand kunnen we niet meer ophalen. Het laatste doelpunt van Pjotr is enkel nog goed voor de statistieken, Zaamslag verliest met 17-12 van een uitgekookt en efficiënt afwerkend Vios. Mooi is het allemaal niet, geen propaganda voor het korfbal maar elk team heeft het recht te spelen naar best vermogen.

Doelpunten : Marco 4, Debby en Pjotr 3 en Linda 2

Zaamslag krijgt lesje afwerking !

Zaamslag moest noodgedwongen de troepen herschikken wegens de onbeschikbaarheid van Marjan (enkelblessure) en Joost (werken), in hun plaats mochten Karin en de zestienjarige Marnix aantreden. Voor beide ploegen stond er matematisch veel op het spel, ware het niet dat Zaamslag zich al deels heeft verzoend met zijn lot. Winst voor Zaamslag betekende eventuele aansluiting met de voorlaatste, winst voor Togo daarentegen verzekerde zo goed als zeker definitief behoud. Onder leiding van de steeds goed fluitende scheids Cannoo kon de wedstrijd beginnen. Met een loepzuivere afwerking drukte Togo meteen zijn stempel op de wedstrijd en nam het een 0-3 voorsprong vooraleer Debby een eerste keer kon tegen scoren 1-3. Vooral de dames van Togo deden ons pijn in de eerste helft met hun hoog afwerkingspercentage. Bijna elke kans die zij kregen was raak en daar sta je dan. Zaamslag speelde goed mee maar vond slechts sporadisch de weg naar de korf zodat we gingen rusten met een 3-9 achterstand.

In de tweede helft herpakten onze dames zich verdedigend en kregen nog slechts twee tegendoelpunten te slikken in verhouding tot de zes van de eerste helft is dit zeker een enorme verbetering. Jammer genoeg namen de heren van Togo het commando over van hun dames en nu waren het onze jongens die de kelk tot op de bodem moesten ledigen. Kreeg Zaamslag dan geen kansen ? Toch wel maar het leek alsof de bal 50 kilogram woog. Alle schoten richting korf misten compleet hun doel, zelfs geen oohhh kon er af. Onze anders vlot scorende spitsen moesten het stellen met elk slechts één doelpuntje. Gelukkig waren er ook nog positieve zaken te zien in de wedstrijd. Het geleverde spel en inzet waren meer dan behoorlijk en Marnix kan terugblikken op een goede wedstrijd. Uiteindelijk was de tweede helft een kopie van de eerste, Togo bleef vrij zuiver afwerken daar waar Zaamslag compleet de mist inging. Togo wint dan ook oververdiend met 7-18 en het bezorgd hiermee Zaamslag de grootste nederlaag van het seizoen.

Doelpunten : Debby en Erwin 2, Pjotr, Marco en Marnix 1

Zaamslag gaat één helft goed mee tegen Seolto.

Zaamslag moest aantreden tegen Seolto, het team waar de nieuwe trainer voor het volgend seizoen nog steeds aan de slag is. Onder elkaar werd er afgesproken de rest van de competitie af te werken zonder stress. Lekker onze resterende wedstrijden spelen en zien waar we uitkomen, niets moet alles kan. Vandaag waren onze meisjes en jongens daarbij nog eens extra gemotiveerd om zicht te tonen aan Richard. Een lekker weertje, praktisch geen wind en een knollenveld waren de ingrediënten om onder leiding van scheids Volkers mee aan de slag te gaan.

Zaamslag neemt geen al te beste start en kijkt in no-time aan tegen een 2-0. Na tien jaar Zaamslag weet ik ondertussen dat dat niet meteen een reden is om te gaan panikeren. Zaamslag stroopt de mouwen op en buigt na een kleine acht minuten de achterstand om in een 3-4 voorsprong waarmee het vriend en vijand verbaasd. Seolto stelt gelijk maar weer slagen we er in een voorsprong te nemen bij 4-5. Na de gelijkmaker is het Seolto dat de leiding neemt en uitloopt naar 8-6. Het lijkt er op dat we met die cijfers de rust in gaan maar Erwin met een afstandschot brengt de marge terug op één doelpunt verschil 8-7. Al bij al een behoorlijk goede eerste helft van Zaamslag en de vraag is of we dit kunnen doortrekken in de tweede helft. In de tweede helft kunnen we in het eerste kwartier in het zog blijven van Seolto met een 10-8 stand maar wanneer zij een tussensprintje plaatsen en uitlopen tot 14-8 is de veer enigzins gebroken bij ons. Met doelpunten van Marjan en Sandra, die Debby is te komen vervangen brengen we de score op een acceptabele 14-10 nederlaag. Marnix die de laatste vijf minuten mocht volmaken is zich volop aan het voorbereiden voor de grote dag.

Ik zag vandaag een aangename wedstrijd met veel inzet en sportieve duels langs beide kanten. Op naar de volgende wedstrijd met nieuwe moed en met dezelfde instelling.

Doelpunten : Erwin 3 – Marco 2 – Pjotr, Marjolein, Linda, Marjan en Sandra elk 1

DSO stelt orde op zaken.

Kon Zaamslag DSO voor de tweede keer dit seizoen een hak zetten ? DSO was zeker vastberaden dit niet te laten gebeuren en kwam met een ruime delegatie afzakken naar Zaamslag. Buiten Linda, geel geschorst en vervangen door Karin, kwam Zaamslag op volle oorlogssterkte tussen de lijnen.

Stipt om 16u, na eerst een minuut stilte gehouden te hebben wegens overlijden van een lid van DSO, wordt de inworp genomen door de pupil van de week.

DSO laat meteen zijn goede voornemens zien en binnen de minuut ligt de eerste al in het Zaamslagmandje 1-0. Onze verdediging roept alle hens aan dek om stand te houden maar heeft de handen meer dan vol aan de snelle en schotvaardige heren van DSO. Het aanvalsvak knoeit er op los dat het een lieve lust is en het is wachten geblazen tot aan minuut 14 vooraleer Pjotr de score terug in evenwicht kan brengen 1-1. Zaamslag krijgt echter geen tijd om op adem te komen want amper twee minuten later staat het 1-3 na twee perfect genomen vrijworpen van DSO. Het aanvalsvak blijft moeite hebben met de stugge verdediging van DSO en gaat meermaals in de fout met dom balverlies tot gevolg. Onze verdediging probeert tevergeefs stand te houden maar slaagt niet in dit opzet en slikt kort na elkaar twee doelpunten 1-5. Marjan met doorloper verkleint de marge tot 2-5 maar wanneer Erwin aan de noodrem gaat hangen gaat de bal op de stip en het staat 2-6. Op dat moment besluit ik Joost, die er al drie tegen heef en geen vat heeft op zijn tegenstander, er uit te halen en breng Rieste in om de verdedigende druk wat op te voeren. Deze wissel wordt mij blijkbaar niet in dank afgenomen ! Met nog twee doelpunten voor rust brengt DSO de stand op 2-8. We hebben nu twee opties : ofwel laten we ons verder afslachten of we herpakken ons en maken een vuist en gaan er met zen allen tegenaan in de tweede helft. Gelukkig kiest iedereen voor optie 2 en met nieuwe moed komen we terug tussen de lijnen. Marco brengt met een klein kansje de stand op 3-8 maar we kunnen niet voorkomen dat DSO verder uitloopt tot 3-11. Zaamslag blijft echter niet bij de pakken zitten en probeert zich terug in de wedstrijd te knokken. Het laatste kwartier komt Sandra Karin nog vervangen die mag terugblikken op een goede wedstrijd. Zaamslag probeert de bakens nog te verzetten maar echt lukken wil het niet want telkens er een doelpunt wordt gemaakt weet DSO deze treffer te neutraliseren. Marnix mag ook nog opdraven voor Pjotr voor de laatste vier minuten. DSO controleert en speelt, met de ervaring die het heeft, de wedstrijd uit en wint dan ook verdiend de wedstrijd met 8-14. Vandaag is nog maar eens gebleken hoe hard we iedereen nodig hebben en dat bepaalde reacties best achterwege gelaten moeten worden, dit komt de groep niet ten goede. Langs de andere kant zag ik vandaag een sterke prestatie van onze dames, slechts twee tegendoelpunten en in het bijzonder van Debby. Dit is de Debby die ik elke week zo wil zien spelen. Volgende week geen wedstrijd en even tot bezinning komen om daarna partij te geven aan het Seolto van onze nieuwe trainer Richard.

Doelpunten : Pjotr en Marco 3, Marjan 2

Zaamslag kansloos tegen leider Ventura Sport.

Met twee oefenwedstrijden en enkele trainingen in de benen moesten we klaar zijn om de tweede ronde van de veldcompetitie aan te vatten. Dat we een moeilijk jaartje gaan beleven in de derde klasse is al langer geweten maar met vier punten in de eerste ronde hebben we het al bij al nog niet zo slecht gedaan. In de eerste ronde hadden we al een behoorlijke wedstrijd gespeeld tegen Ventura Sport doch verloren met 10-15, de bedoeling vandaag was dus minstens zo goed te doen. Ventura Sport straalde veel zelfvertrouwen uit na het behalen van een puike tweede plaats in de zaalcompetitie en wou zich niet laten verrassen door neo-derdeklasser Zaamslag. Onder dreigende onweerswolken en na een fikse regenbui begon de wedstrijd stipt om 16u. De koploper neemt een voortvarende start en leidt na acht minuten met 2-0 maar binnen de twee minuten vegen Marco en Debby deze achterstand uit en staat het 2-2. Ventura sport beschikt over behoorlijk wat lengte in de ploeg wat hen toelaat in de aanval lang balbezit te hebben en meerdere kansen te creëren, mede door hun schotkrachtige en snelle dames. Dit gegeven en het feit dat ons jongerenvak moeilijk tot scoren komt loopt Ventura sport terug uit tot 4-2. Even later verzuimd Ventura Sport zelfs om de score verder op te drijven door het missen van een onterecht toegekende strafworp waardoor we het laatste kwartier van de eerste helft ingaan met een acceptabele 4-2 stand. Maar wanneer Erwin zich verkijkt in de afvang wordt zijn foutje ongenadig afgestraft en wat later gaat Linda in de fout door te vroeg in te komen bij een vrijworp (tweede verwittiging) met een strafworp tot gevolg en plots staat het 6-2. Vijf minuten voor rust gaan plots de hemelsluizen open boven Strijen en krijgen we een fikse hagelbui te verwerken. De scheids legt gedurende enkele minuten de wedstrijd stil en iedereen zoekt de kantine op. Gelukkig kunnen we snel terug van start gaan maar wanneer we nog maar enkele seconden terug bezig zijn op het ondergehagelde kunstgrasveld doet een keiharde donderslag, onmiddellijk gevolgd door een bliksemschicht, letterlijk het licht uit in Strijen. De elektriciteit valt uit, geen scorebord meer en de scheids neemt wegens het gevaar een wijze beslissing door de wedstrijd weer stil te leggen. Het onweer trekt gelukkig snel weg en de resterende minuten van de eerste helft kunnen dan toch afgewerkt worden. Ventura Sport scoort nog één maal zodat we de rust in gaan met een 7-2 achterstand. Tijdens de rust komen we al snel tot de conclusie dat we toch aardig wat kansen hebben gecreëerd maar dat de afwerking te wensen over laat en dat we niet lang genoeg aanvallen kunnen opzetten door het gebrek aan afvang. Zaamslag neemt een goede start in de tweede helft en komt terug tot 8-4 maar kan echter niet doorzetten waardoor Ventura Sport verder uitloopt tot 11-5 waardoor de wedstrijd op slot zit. Ondanks het feit dat Debby, Marjan, Joost en Marco in het slotkwartier een dikke dertien minuten verdedigend stand weten te houden lukt het ons jongerenvak maar niet om tot scoren te komen. Vooral Pjotr heeft een erg slechte dag en dat voelen we maar al te goed. Zo gaat de wedstrijd naar zijn einde toe waarin om en om nog gescoord wordt maar Ventura Sport uiteindelijk verdiend wint met 14-7. Ik kan enkel maar besluiten dat ik niet dusdanig onder de indruk was van het spel van de leider en mits een betere afwerking had een beter resultaat er in gezeten.

Doelpunten : Marco 3 – Pjotr 2 – Debby en Joost 1

Zaamslag sluit mooi zaalseizeon af met nederlaag.

Sedert vorige week hadden we definitief beslag gelegd op de tweede plaats. Bij winst van KVK tegen ons zouden zij nog op gelijke hoogte kunnen komen, iets wat ik echter liever niet zag gebeuren. De druk bij beide teams was er eigenlijk af en een einde seizoenswedstrijd kondigde zich aan. Toch kwam KVK fel gemotiveerd afzakken naar “De Vliegende Vaart”. Aanleiding hiervoor waren enkele pittige berichten geplaatst op het gastenboek van KVK over een thuisfluiter die het team meerdere onverdiende puntjes opleverde. In de wandelgangen hebben meerdere verenigingen hierover al hun beklag gedaan en terecht. KVK wilde dan ook laten zien dat ze ondanks dit gegeven een te duchten tegenstander blijven met talentvolle spelers.

Na een minuut stilte gehouden te hebben voor het overlijden van Carolien Slabbekoorn, oud speelster van Zaamslag en veel te vroeg van ons heen gegaan door een slepende ziekte op 23-jarige leeftijd, kon de wedstrijd van start gaan.

Het eerste aanvalsvak scoort meteen de 1-0 langs Pjotr die nochtans de hele nacht ziek is geweest en erg bleekjes en verslapt aan de start verschijnt. Met een afstandschot maakt KVK gelijk 1-1 waarna Zaamslag echter resoluut de wedstrijd in handen neemt. KVK moet afhaken ondanks het feit dat Marco weer last heeft van krampen in de kuiten en het vak daardoor minder draait. Toch neemt Zaamslag met de rust een verdiende 9-5 voorsprong. Mooie voorsprong ondanks het matige vertoon van beide teams. Te veel foute passen en misverstanden beletten dat het een mooie wedstrijd is. In de beginfase van de tweede helft weten we een goede vijf minuten de vierpuntenkloof vast te houden maar daarna begint KVK stelselmatig aan de achterstand te knagen. Onze voorsprong smelt als sneeuw voor de zon en na zeven minuten hebben we terug een wedstrijd bij een 11-10 stand. KVK slaagt er echter telkens net niet in de gelijkmaker te scoren en zo behouden we een maximale voorsprong van twee doelpunten 12-10, 13-11, 14-12, 15-13 en 17-15 met nog een dikke vijf minuten te gaan. De beslissende fase in de wedstrijd komt er aan. KVK scoort binnen de minuut twee doorlopers waardoor het 17-17 wordt. De spanning is te snijden en wanneer Zaamslag nog twee mooie open kansen niet verzilverd krijgt het in de slotminuut het spreekwoordelijke deksel op de neus en verliest het alsnog de wedstrijd met 17-18. Deze nederlaag was absoluut te vermijden en we moeten de hand dan ook in eigen boezem steken want enkel wij zijn verantwoordelijk voor deze spijtige verlieswedstrijd. Ik was alleszins enorm ontgoocheld met dit verlies maar blijf niet bij de pakken zitten want al bij al hebben we een mooi zaalseizoen gehad. Doelstelling was een goed zaalseizoen te draaien zonder titelambities en als je dan een gedeelde tweede plaats behaald is dat mooi.

Nu gaan we ons voorbereiden op de tweede helft van de veldcompetitie. Ik reken op jullie allemaal om deze laatste drie maanden samen met mij alles nog eens uit de kast te halen om het behoud in de derde klasse te verzekeren. Probeer alle trainingen en oefenwedstrijden aanwezig te zijn want enkel dan kunnen we misschien ons doel bereiken.

Doelpunten : Pjotr 7 – Joost 4 – Marco 3 – Marjan 2 en Erwin 1

Zaamslag pakt tweede plaats na winst tegen Atlas.

Matematisch gezien konden nog drie teams voor de titel gaan. Op kop de grote favoriet Blauw-Wit, gevolgd door KVK en Zaamslag. Blauw-Wit had genoeg aan één puntje uit zijn twee resterende wedstrijden daar waar zowel KVK als Zaamslag de volle buit moesten pakken en hopen dat Blauw-Wit een nul op vier zou halen. Niemand zag dit zo maar gebeuren maar je weet maar nooit.

Na de opgelopen nederlaag in de heenwedstrijd konden we er zeker van zijn dat Atlas uit zou zijn op revanche en een tweede plaats voor hen lag ook nog in het vooruitzicht bij winst. Nu wil het uiteraard ook zo zijn dat Zaamslag wel graten zag in die tweede plaats en niet zo maar over zich heen zou laten lopen. Een leuke en spannende korfbalavond in “De Belt” kondigde zich aan.

Het eerste afstandschot van Marco is meteen raak maar het zou ook de laatste keer zijn dat we de leiding namen in deze eerste helft. Vrij snel scoort Atlas de 1-1 en probeert het de wedstrijd in handen te nemen met snel en gezond agressief korfbal. Zaamslag klampt aan tot 2-2 maar moet daarna even de rol lossen en Atlas kan een maximale voorsprong bij elkaar ballen na een kwartier spelen 8-4. Zaamslag moet zich dringend herpakken wil het nog een rol van betekenis spelen in deze wedstrijd en het doet dat ook. De aanvalsmachine van Atlas sputtert en Zaamslag begint aan een inhaalrace. Na de 8-5 van Marjan valt weliswaar gedurende een dikke tien minuten de score aan beide kanten stil maar in de laatste 3 minuten barst de wedstrijd terug los in alle hevigheid. Met een door Debby uitgelokte strafworp brengt Marco de score op 8-6 en zitten we terug in de wedstrijd. Atlas laat een unieke gelegenheid liggen van op de stip om de marge terug op drie doelpunten verschil te brengen. Zaamslag laat deze kans niet liggen en Linda brengt met twee treffers op rij de score terug in evenwicht 8-8. Maar met een afstandschot in de slotminuut brengt Atlas de ruststand op het scorebord 9-8.

Zaamslag voelt dat er meer in zit en wil de punten mee naar huis nemen. We beginnen alvast veelbelovend aan de tweede helft want meteen scoort Marjan de 9-9. Na twee perfect genomen vrijworpen door Pjotr nemen we een 9-11 voorsprong en nu is het Atlas dat op achtervolgen kan gaan. Zaamslag probeert de wedstrijd onder controle te houden door steeds een twee tot drie puntenkloof voorsprong te bewaren. Hans probeert met twee nieuwe krachten het tij te doen keren maar zonder succes. Spannend blijft de wedstrijd alleszins want twee tot drie doelpunten voorsprong betekenen heden ten dagen niet veel. Terwijl Atlas overhaast op zoek gaat naar doelpunten blijft Zaamslag het zaakje onder controle houden en met een laatste treffer in de slotminuut van Marco worden alle twijfels weggenomen en is de zege binnen 11-14. Daar waar de heren van beide teams elkaar nog in evenwicht hielden was het nog maar eens duidelijk dat wij over een sterker dameskwartet beschikken dan Atlas. Met zes treffers en slechts twee tegendoelpunten hadden onze dames dan ook een groot aandeel in deze overwinning. Proficiat. Dank nog aan onze reserves Marnix, Rieste, Wilco en de vijf opgekomen supporters.

Volgende week is er de slotwedstrijd tegen KVK en ik hoop dan ook dat iedereen weer op post is en dat we met een goed gevoel het zaalseizoen kunnen afsluiten.

Na de wedstrijd vernamen we de nipte winst van Blauw-Wit op KVK waardoor Blauw-Wit kampioen is. Namens Zaamslag proficat aan de kampioenen.

Scores : Pjotr 4 – Marco 3 – Debby, Linda en Marjan elk 2 – Erwin 1

Weg naar titel ligt open voor Blauw-Wit na winst tege Zaamslag.

Met de komst van Blauw-Wit stond de absolute topper in de vierde klasse L op het programma. Blauw-Wit telt momenteel vier punten meer dan Zaamslag. Maar als we rekening houden met het feit dat we de twee punten die in mindering werden genomen naar alle waarschijnlijkheid terug krijgen dan is het verschil in punten slechts twee. Winnen betekende dan ook dat we op gelijke hoogte konden komen van Blauw-Wit. Een wedstrijd met inzet dus. Bij Blauw-Wit ontbrak enkel Ivo wegens enkelblessure,

Zaamslag kon aantreden in volle oorlogssterkte. Onder leiding van scheidsrechter Crucq en onder een ruime belangstelling kon de wedstrijd van start gaan.

Beide aanvallen trokken fel van leer want zowel het eerste schot van Zaamslag (Joost) als dat van Blauw-Wit was raak 1-1 (achtenveertig seconden gespeeld !). Blauw-Wit laat zijn titelambities zien en neemt een 1-3 voorsprong. Marco krijgt de kans van op de stip de aansluitingstreffer binnen te leggen maar mist. De afgevangen bal beland bij Joost die ongenadig van achter de korf scoort 2-3 maar met een omgezette strafworp brengt Blauw-Wit de marge terug op twee punten verschil 2-4. Erwin voelt zich lekker in zijn sas tegen dubbele-meter Bas die verdedigend teveel instapfouten maakt. Erwin profiteert hier maximaal van en versiert een strafworp die feilloos wordt omgezet door Pjotr 3-4 en achtereenvolgens scoort Erwin loepzuiver van afstand de 4-4. Weerom neemt Blauw-Wit een tweepuntenvoorsprong naar 4-6. Linda met een schot brengt terug hoop bij 5-6. Ondertussen loop Marco te trekkebenen maar kan voorlopig toch verder doen. Met twee treffers op rij komt Blauw-Wit 5-8 voor met de rust in zicht. Met nog twee minuten te gaan in de eerste helft slaat het noodlot toe en is het over en out voor Marco. Problemen met de kuit en verder spelen is geen optie. Rieste komt in zijn plaats. Het uitvallen van Marco is een domper voor Zaamslag. Met de rust probeer ik dan ook de spelers over deze tegenslag te helpen en extra te motiveren met een peptalk. Deze lijkt vruchten af te werpen want Zaamslag knokt zich terug in de wedstrijd tot 7-8 met een schot van weerom Joost en een vrije bal van Pjotr 7-8. Even wankelt Blauw-Wit maar het stelt snel terug orde op zaken met twee treffers binnen de minuut 7-10. Het aanvalsvak slaagt er maar niet in tot scoren te komen ondanks dat de verdediging probeert stand te houden. Het spreekwoordelijke “vet is van de soep” bij Zaamslag. Er komen nog wel mooie kansen maar die worden niet afgewerkt. De afwerking van Blauw-Wit blijft wel op punt waardoor de marge naar het eind van de wedstrijd groeit tot 7-13. Marjan met nog een fraaie doorloopbal verzacht de pijn 8-13. Joost krijgt ook nog een mooie gelegenheid van op de stip om de marge nog te verkleinen maar faalt en zo blijft het 8-13. Een verdiende overwinning voor Blauw-Wit al mogen we zeggen dat we ze het verdomd moeilijk gemaakt hebben. Ik heb uiteraard geen glazen bol en voorspellingen doen kan ik niet maar indien Marco niet had uitgevallen zou de wedstrijd er toch wel anders uitgezien kunnen hebben. Uiteraard zijn dit praatjes voor de vaak. Matematisch is er nu nog één team dat mee kan dingen voor de titel en dat is KVK. Het moet dan wel zijn resterende vier wedstrijden wel winnen waaronder de rechtstreekse confrontatie met Blauw-Wit en de wedstrijden tegen Atlas en Zaamslag en dan mag Blauw-Wit geen enkel punt meer pakken. Dit laatste zie ik nog niet zo snel gebeuren. De ploeg van Wim Voorneveld ligt in pole-position en stevent af op de titel.

Zelf ben ik uitermate tevreden met de geleverde prestatie en is de blamage van de heenwedstrijd weggeveegd. Ons rest nog enkel te gaan voor de tweede plaats en daar gaan we dan ook alles aan doen om die te behalen.

Doelpunten : Joost 3 – Pjotr 2 – Marjan, Linda en Erwin elk 1

Zaamslag wint tegen Atlas op basis van sterke eerste helft

Eindelijk stond de uitgestelde wedstrijd van 19 december tegen Atlas op het programma. Ondanks het feit dat deze wedstrijd ons voorlopig twee punten in mindering in het klassement opleverde wegens ingediend protest van Atlas diende deze wedstrijd toch gespeeld te worden. Een doordeweekse wedstrijd dus met inzet. Het hoeft niet gezegd te worden dat ik mijn mensen moest oppeppen voor deze belangrijke wedstrijd. Een voltallig Atlas verscheen ten tonele in de toch wel redelijk gevulde “Vliegende vaart”. Bij Zaamslag ontbrak enkel Erwin in de basis welke vervangen werd door Rieste. Van Atlas is geweten dat het gevaar vooral komt van de talentvolle heren, die moesten we trachten aan banden te leggen. Klokslag 20u45 floot scheids Postema de wedstrijd op gang.

De eerste aanval leverde meteen resultaat op want nadat Linda foutief afgestopt werd mocht Pjotr van op de stip de 1-0 aantekenen. Vrij snel maakt Atlas gelijk maar met doelpunten van Marco, stip na fout op Joost en een schotje komen we terug 3-1 voor. Beide teams scoren om en om zodat na een kwartier spelen een 5-3 stand prijkt op het scorebord. Met twee doelpunten op rij van Pjotr komt Zaamslag 7-3 voor. Michel, de ancien van Atlas en rechtstreekse tegenstander van Pjotr, neemt revanche en legt er ook twee in en brengt zo de score op 7-5. Met een doorloper van Linda en twee schoten van Marco gevolgd door een schot van Linda en doorloper van Marco brengen we de stand op 12-7 en dit met de rust in zicht. Jammer genoeg weet Atlas in de laatste minuut nog twee belangrijke treffers te maken zodat de schade enigzins beperkt blijft bij 12-9. Op basis van een sterke afwerking mag Zaamslag verdiend gaan rusten met deze voorsprong.

Met een klein kansje achter de korf brengt Linda de marge terug op vier doelpunten verschil 13-9. Deze vierpuntenkloof weet Zaamslag te behouden tot aan het laatste kwart wanneer het 15-11 staat. De wedstrijd controleren en verstandig uitspelen zou dan de juiste beslissing zijn maar plots begint Zaamslag verkrampt te spelen en Atlas ruikt zijn kans. Met nog tien minuten te gaan brengt Atlas de marge terug tot op twee doelpunten. Dit komt zaamslag niet ten goede en het hoofd koel houden lukt niet meer. Bij velen lopen de benen vol met als gevolg dat er geen tempo meer in de aanvallen zit. Met nog vier minuten te gaan voelen we de hete adem van Atlas in onze nek wanneer ze uit vrijworp de 15-14 scoren. De zenuwen worden nu ook Atlas te veel en aanvallend worden te snel de verkeerde kansen genomen. Bij zaamslag lukt het ook allemaal niet meer en we zijn dan ook terecht opgelucht wanneer scheids Postema de wedstrijd affluit. De twee punten zijn binnen en Atlas mag met lege handen terug huiswaarts keren. Op basis van een sterke eerste helft mogen we ons terecht de verdiende winnaar noemen maar we moeten blijven leren uit de gemaakte fouten en die waren er nog te veel. Onze meiden hadden zowel op aanvallend als verdedigend vlak een enorme inbreng in deze zege. Knap werk meisjes. Merkwaardig vond ik ook wel het feit dat Atlas op regelmatige basis vrijworpen mee kreeg en Zaamslag zelfs geen enkele!!! Rieste heeft knap van zich afgebeten en leert nog elke week bij. Nu even twee weken rust en dan de borst flink nat maken om Blauw-wit te bekampen.

Doelpunten : Marco 5 – Linda 4 – Pjotr 3 – Debby, Marjolein en Joost elk 1

BKC maatje te klein voor Zaamslag.

Met de komst van BKC kregen we het team tegenover ons dat de minste doelpunten maakt en de slechtste verdediging heeft uit de reeks. Met een gemiddelde van 18 doelpunten tegen en slechts 7 voor per wedstrijd kan je geen al te beste papieren voorleggen. Benieuwd of Mark zijn troepen scherp had gekregen voor de clash tegen Zaamslag.

Het eerste aanvalsvak start onnoemelijk zwak aan de wedstrijd met twee maal erg dom balverlies waardoor BKC de debatten mag openen met een afstandschot 0-1. Zaamslag herpakt zich en het eerste afstandschot van Linda is meteen raak 1-1. Het eerste verdedigingsvak laat er geen gras over groeien om de score op te drijven naar 3-1. Eerst wordt Debby foutief afgestopt, de strafworp wordt netjes omgezet door Marco en vervolgens is het Marco zelf die met een doorloper weet te scoren. Het antwoord van BKC laat niet lang op zich wachten 3-2 maar na negen minuten spelen vindt Zaamslag het stilaan welletjes en plaatst een eerste tussensprint naar 8-2 met doelpunten van Pjotr (schotje), Marco (strafworp uitgelokt door Marjan), Marjan (klein kansje), Pjotr (doorloper op splijtende pas van Linda) en Rieste (schot). Meteen zie je dat het verweer van BKC nu al gebroken is en voor Zaamslag rest er niets meer dan te proberen de score gestaag uit te bouwen. Voor de rust wordt de marge uitgebouwd naar zeven doelpunten verschil met treffers van een sterke Marjan, Pjotr (2) en Marco. Gezien de twaalf doelpunten kan je als coach niet meteen ontevreden zijn doch de passing moet in de tweede helft verbeteren. Meteen na rust drijft een werklustige Pjotr de score verder op naar 13-5. Een tegentreffer van BKC inspireert de Bressianen blijkbaar niet want Zaamslag gaat door op zijn elan en loopt verder uit naar 17-6 met doelpunten van Joost, Pjotr, Rieste en Marjan. Een vermoeide Joost die enkele drukke weken achter de rug heeft met zijn verhuis wordt vervangen door Marnix die het laatste kwart mag volmaken. Een twintiger lijkt in de maak en met doelpunten van Marco, Pjotr en Rieste is het zo ver 20-6. Ondanks tal van kansen slaagt Zaamslag er de volgende tien minuten niet in de weg naar de korf te vinden anders had de score nog hoger opgelopen. BKC profiteert hier ook al niet van en zo dooft de wedstrijd geleidelijk uit. Marnix met zijn eerste treffer in het eerste en Rieste met een verre knaller leggen de eindstand vast op het scorebord 22-8. Lekker zo een pak doelpunten maken maar nu donderdag staat ons een ander treffen te wachten tegen Atlas dat stiekem toch nog altijd kampioensambities koestert.

Doelpunten : Pjotr 7 – Marco 5 – Rieste 4 – Marjan 3 – Linda, Joost en Marnix elk 1

Zaamslag wint sportieve derby tegen Luctor.

Zaterdag 16 januari werd zowel door Zaamslag als Luctor in het rood en dubbel onderstreept aangekruist op de wedstrijdkalender. De dag dat immers de zoveelste derby, tevens ook de laatste voor Peter en mij, op het programma stond. Spanning troef dus ongeacht het gegeven dat de laatste derby’s steevast in het voordeel van Zaamslag beslecht werden. Benieuwd hoe het deze keer zou verlopen. Een goed gevulde tribune moest zorgen voor de extra sfeer.

Klokslag 16u10 mocht scheidsrechter Cannoo de wedstrijd op gang fluiten. Van het begin af was het duidelijk dat Luctor door middel van lange aanvallen zocht naar de goede kans en wanneer de afvang goed stond en er de mogelijkheid was tot schot die kans ook gegrepen werd. Ons verdedigingsvak stond echter allert te verdedigen waardoor de kansen voor Luctor schaars waren. Het eerste aanvalsvak had meer tijd nodig dan gebruikelijk om de eerste korven te maken zodat de eerste vakwissel pas na tien minuten spelen plaatsvond. Luctor ging gedurende de rest van de helft goed mee in de score waardoor Zaamslag niet echt kon weglopen en de wedstrijd open bleef. Bij een 4-6 voorsprong met de rust in zicht zag het er meer dan behoorlijk uit maar een slordig foutje in het aanvalsvak lag aan de basis van de aansluitingstreffer voor Luctor. Rust 5-6. Tijdens de rust werd het team meegegeven dat wanneer we op dit niveau verder zouden spelen Luctor vroeg of laat zou kraken, de vraag was enkel wanneer. Zo snel mogelijk de score verder opbouwen en dan zou de rest van zelf wel volgen. Na tien minuten in de tweede helft weet Zaamslag de score op 5-9 te brengen. Is dit het kantelmoment in de match ? Nog even dringt Luctor aan bij 6-9 maar dan breekt een doelpuntloze periode aan voor beide teams van een kleine twaalf minuten. In die fase is het duidelijk dat Luctor de pedalen stilaan kwijt raakt, het veelvuldig balverlies lijdt en aanvallend loopt het een stuk minder dan voor de rust. Zaamslag blijft op een zelfde niveau spelen en voelt dat het verweer van Luctor stilaan afbrokkeld en wanneer plots de score terug op gang komt is het over en out voor Luctor. Een bevrijdend Zaamslag weet in de laatste zeven minuten evenveel doelpunten te scoren waardoor het de derby alsnog afgetekend wint met 7-16. Gezien het wedstrijdverloop mag het wel duidelijk zijn dat we niet echt in de problemen zijn gekomen maar zolang je de tegenstander niet echt op grote achterstand kan brengen blijf je een wedstrijd hebben. In het klassement klimmen we terug naar de tweede stek en als de tuchtcommissie zijn fout inziet en ons de ten onrechte twee punten in mindering teruggeeft komen we mee aan de leiding samen met Blauw-Wit dat wel nog een wedstrijd minder gespeeld heeft. Wordt vervolgd. Toch ook nog even aanstippen dat scheids Cannoo een prima wedstrijd floot en totaal geen moeite had om deze uitermate sportieve derby in goede banen te leiden.

Doelpunten : Pjotr 5 – Marco 5 – Erwin 3 – Marjolein 2 – Marjan 1Scheidsrechter eist hoofrol in boeiende wedstrijd.

Eindelijk mocht Zaamslag, Blauw-Wit buiten beschouwing gelaten, voor het eerst deze competitie een tegenstander van formaat in de ogen kijken, met name KVK. Hiermee wil ik alleszins geen afbreuk doen aan de andere ploegen uit de reeks. In België had het de hele dag al lichtjes gesneeuwd waardoor er een nieuw wintertapijtje lag. In Zeeuws-Vlaanderen was daar blijkbaar geen sprake van. Dan maar goed op tijd in de auto gesprongen om veilig de trip te maken naar Kruiningen. Al bij al lagen de hoofdwegen er goed bij zodat iedereen veilig ter plekke aankwam. Dat deze winterse toestanden moeilijkheden met zich meebrengen spreekt voor zichzelf. De kantinebeheerder had wijselijk besloten thuis te blijven zodat na de wedstrijd geen lekkere pint gedronken kon worden. De aangeduide scheidsrechter Soeting verkoos om thuis te blijven (misschien wel nog om een andere reden dan het weer wat wij ook dienen te respecteren) zodat een andere scheids de honeurs mocht waarnemen. Deze man zou later een belangrijke rol gaan opeisen in de wedstrijd. Beide teams doen het deze competitie niet slecht en mikken op een mooie plaats in het klassement. Een mooie wedstrijd kondigde zich dus dan ook aan, spijtig genoeg met weinig toeschouwers op de tribune. Marjolein die zich niet honderd procent voelde en spuugziek was verkoos toch om te starten en zou desondanks een prima wedstrijd spelen. Ondanks het feit dat Zaamslag de eerste tien minuten naar zichzelf op zoek was wist het toch een 1-2 voorsprong op te bouwen. Eens het team zijn draai gevonden had en na de 2-2 van KVK nam Zaamslag de wedstrijd in handen. Beide teams vochten op het scherp van de snee sportieve duels uit en deden hun stinkende best er een mooie wedstrijd van te maken. De scheidsrechter besliste daar anders over en floot de wedstrijd door een gebrek aan spelregelkennis gedeeltelijk om zeep. Verdedigd doelen werd om de haverklap gefloten voor beide ploegen zodat zowel coach Sjaak Joziasse van KVK als ik menigmaal de wenkbrauwen fronsten. Van de tik-tak vrijworp variant had de man blijkbaar ook geen kaas gegeten. Keer op keer werd deze afgefloten zodat beide ploegen terug moesten overschakelen op de traditionele vrijworp. Het wordt hoog tijd dat die man eens een keer een topleague wedstrijd live gaat bekijken of even op de site van PKC wat wedstrijdbeelden raadpleegt. Spelers doen week na week en na hard trainen telkens hun best om er het beste van te maken en dan mogen we dit tenminste ook verwachten van de arbiter. Goed ondanks dit gegeven weet Zaamslag de rust te bereiken met een 2-4 voorsprong. Deze wedstrijd kan nog alle kanten op met een wispelturige scheidsrechter. KVK scoort het eerst in de tweede helft maar met doelpunten van Marco en Pjotr komen we 3-6 voor. Een verdedigende fout ????? van Joost wordt bestraft met een strafworp welke KVK in dank aanneemt 4-6. Moet je weten dat Joost op identiek dezelfde wijze keer op keer foutief werd gestopt maar telkens wel een aanvallende fout tegen kreeg, begrijpen wie begrijpen kan ! Joost neemt op gepaste wijze wraak en knalt van afstand de 4-7 op het scorebord. Coach Sjaak Joziasse voert nog enkele wissels door om het tij te doen keren, wat slechts gedeeltelijk lukt. Met nog vijf minuten te gaan komt KVK terug tot 5-7. Voor Zaamslag rest niets anders dan de wedstrijd gecontroleerd uit te spelen en geduldig lange aanvallen op te zetten en te wachten op die goede kansen. Die kwamen er nog wel maar werden helaas gemist. Onze gelegenheidscheidsrechter besliste er echter anders over en vond het nodig KVK nog twee strafworpen op een presenteerblaadje aan te bieden welke weerom in dank werden aangenomen waardoor zij alsnog in de dying seconds een punt uit de brand konden slepen. Volkomen onterecht. Discutabele strafworpen, maar liefst vier voor KVK waarvan er in mijn ogen maar één of twee terecht waren, Zaamslag echter geen enkele !!!! Sjaak Joziasse was het na de wedstrijd met mij eens dat KVK vandaag een puntje cadeau had gekregen door de scheids. Meteen na affluiten trapt onze anders zo rustige aanvoerder uit pure frustatie de bal weg waarop de scheids nog even door het lint gaat. Deze laatste gaat verbaal in de clinch met Marco en gaat hem zelfs te lijf met het nodige duwwerk, ongehoord en een scheidsrechter onwaardig. Een wedstrijd kordaat en sereen leiden dat is waar onze scheidsrechters naar toe moeten, dit wordt voor deze man erg moeilijk. Dringend tijd aan de bond om bepaalde scheidsrechters meer te beoordelen en anderen een eerlijke kans te geven in plaats van ze ter plaatse af te kraken. Binnen onze vereniging zelf meegemaakt dat een beginnend scheidsrechter na zijn eerste beoordeling meteen wordt meegedeeld dat hij niet bekwaam is om wedstrijdscheidsrechter te worden. Geef in godsnaam deze mensen de kans om te groeien en beoordeel ze desnoods tien weken na elkaar en wijs ze op hun tekortkomingen. Al doende leert men wordt al wel eens gezegd. Dit is absoluut niet de manier om beginnende scheidsrechters te stimuleren.Tot slot een dikke proficiat voor het team voor de geleverde prestatie. Ik zag terug een team dat met veel inzet en enthousiasme een wedstrijd speelde. Bedankt daarvoor en dit vasthouden voor de rest van de competitie.

Doelpunten : Pjotr 3 – Marco 2 – Marjolein en Joost 1

Het nieuwe jaar alvast goed ingezet !

De maand december was voor Zaamslag 1 een mager beestje met slechts twee trainingen, één competitie- en één oefenwedstrijd in de benen, niet echt om over naar huis te schrijven. Fysiek staan we dus nog niet echt terug op punt.

Met goede voornemens en een hoop nieuwe wensen en goed uitgerust trokken we het nieuwe jaar in om meteen Volharding partij te geven, de overige teams in de poule genoten nog van een weekendje extra rust. Onder de hoede van de Belgische oefenmeester Van Bavel probeert Volharding dit seizoen de onderste regionen te verlaten en zich te nestelen in de middenmoot van het klassement. In de vorige wedstrijd had Volharding het ons al knap lastig gemaakt maar winst voor hen zat er toen niet echt in. Benieuwd wat het vandaag zou worden. Het eerste kwartier viel er echt niet veel te beleven wat resulteerde in een magere 1-1 stand. Het eerste aanvalsvak acteerde te zenuwachtig en zocht al te vaak naar de moeilijke oplossing. Rieste met een knap afstandschot brengt ons voor het eerst op voorsprong 1-2 en enkele minuten later mist Marco de kans om van op de stip de stand op 1-3 te brengen. De misser resulteert in de aansluitingstreffer van Volharding 2-2. Met de rust in zicht weten Linda met doorloper, na knap onderscheppen en op pas van Pjotr en Pjotr met vrijworp de 2-4 op het scorebord te plaatsen. Volharding mist van op de stip nog de aansluitingstreffer in de laatste minuut. Een 2-4 score met rust voor een zaalwedstrijd is niet echt top. Blijkbaar hadden beide teams last van de al te gladde bal want voor de tweede helft kreeg scheidsrechter Crucq een nieuw exemplaar overhandigd. Zien of dit beterschap zou brengen. Zaamslag gaat het best van start en bouwt de voorsprong uit tot 3-7. Rieste mag plaats ruimen voor jonkie Christijn die het laatste kwart mag volmaken. Net zoals in de wedstrijd tegen BKC geeft Chrsitijn meteen zijn visitekaartje af door meteen te scoren waardoor hij de stand op 3-8 brengt. Aan deze knaap gaan we nog plezier beleven in de toekomst als hij zich ten volle blijft inzetten en er vol voor blijft gaan. Volharding kan deze opgelopen achterstand niet meer ophalen en ziet de wedstrijd verloren gaan met 5-9. Tegen de technisch betere spelers en speelsters van Zaamslag is dit conditioneel sterke Volharding nog niet opgewassen. Zaamslag blijft dus vertoeven in de bovenste regionen van het klassement maar moet nog de echte kleppers in de ogen gaan kijken. Volgende week is het al zo ver tegen KVK. Gelukkig zie ik terug beterschap in het team en de vechtlust is terug aanwezig, enkel de afwerking nog wat bijschaven en we zitten terug op de goede weg.

Doelpunten : Pjotr 4 – Linda, Rieste, Marco, Christijn en Erwin elk 1

Zogenaamde topper wordt voor Zaamslag flopper !

Na een zes op zes tegen de mindere goden van de reeks stond een heuse topper op het programma tegen Blauw-Wit. Voor Zaamslag niet echt een cadeautje als je weet dat praktisch alle vorige confrontaties tegen B-W steevast op een sisser afliepen. Doe daar nog de psychologische oorlogsvoering bij van onze vriend Wim Voorneveld die Zaamslag absoluut maar wil bestempelen als “de titelkandidaat” en zichzelf en zijn team maar al te graag in de underdog positie wringt. Het wordt hoog tijd dat B-W eindelijk eens kleur gaat bekennen en er openlijk voor uit komt dat zij de gedoodverfde titelkandidaat zijn. Dit even terzijde en dan nu het relaas van de wedstrijd.

Zaamslag startte in een iet wat ongebruikelijke opstelling wegens de afwezigheid van aanvoerder Marco. Wilco kreeg de ondankbare en moeilijke opdracht om de taak van Marco over te nemen. Van B-W is geweten dat het over een een schotkrachtig herenkwartet beschikt. De taak was dan ook deze aan banden te leggen iets wat makkelijker gezegd is dan gedaan. Na amper 20 seconden lag de eerste treffer al door het mandje. Zaamslag probeerde aan te klampen en dat lukte enigzins tot aan de achtste minuut bij een 3-1 stand maar vanaf dan ging het hek van de dam en was B-W oppermachtig. B-W creëerde tal van kansen en met de regelmaat van een klok vielen er dan ook logischerwijs doelpunten. Met de rust keek Zaamslag dan ook al tegen een beschamende 10-1 stand aan. Geen enkel speeldoelpunt werd gemaakt enkel een strafworpdoelpunt was de sobere inbreng van Zaamslag. B-W zat er verdedigend goed op en Zaamslag acteerde te zenuwachtig en ging teveel met het tempo mee van B-W in plaats van zijn eigen spel te spelen. Spijtig genoeg moet het gezegd worden dat het met momenten echt genieten was hoe vooral de B-W heren onze verdedigers op een hoopje speelden. Met de rust had B-W de wedstrijd dus al op zak. Met de moed der wanhoop begon Zaamslag aan de tweede helft. B-W liet de teugels wat losser waardoor Zaamslag wat meer in de wedstrijd kwam. Vooral het dameskwartet van Zaamslag deed het prima en hield de dames van B-W zo goed als bijna uit de korf. Slechts twee doelpuntjes voor de dames van B-W was de magere oogst. Onze meiden deden het aanvallend beter en namen er drie voor hun rekening en lokten ook nog eens twee strafworpen uit, waarvan er helaas maar één werd omgezet. Mede door het laks optreden van de scheids werd de wedstrijd met de minuut bitsiger. Zelf had ik me zelf niet meer in de hand en liep al snel terecht tegen een gele kaart aan. Het er om bekend staande rustige en sympathieke Zaamslag verloor de pedalen en veranderde van gedaante. Van de acht spelers die op het terrein stonden was Wilco de enige die niet even verhaal ging halen bij de scheids over diens beslissingen. Na de wedstrijd liep ondergetekende dan ook nog eens tegen de rode kaart aan na nog eens flink mijn gedacht gezegd te hebben. Ik zal mijn straf aanvaarden en uitzitten. Na de laatste wedstrijd tegen Volharding de spelers tot bezinning geroepen te hebben ga ik dat nu zelf ook eens doen en alles eens rustig op een rijtje zetten. Al bij al een wedstrijd om snel te vergeten. Nu wacht ons een lange rustperiode die misschien wel welkom is om er in 2010 met frisse moed terug tegen aan te gaan.

Doelpunten : Pjotr 2 – Linda, Marjan en Debbie elk 1

Zaamslag houdt de punten op zak na povere vertoning.

Vandaag werd er een klein stukje geschiedenis geschreven in het Zeelandse korfbal. Niet zo zeer omdat Zaamslag in de ogen moest kijken van Volharding maar wel om het feit dat beide verenigingen een Belgische trainer in dienst hebben. Een Belgisch onderonsje dus op Nederlandse bodem.

Volharding beschikt over een erg jong team dat nog volop in de opbouw zit en rekent hiervoor deels op de vakkundige leiding van de ervaren en sympathieke coach Adri Van Bavel. Gezien zijn status is Zaamslag verplicht ook deze wedstrijd naar zijn hand te zetten. De laatste confrontaties tegen Volharding brachten steeds winst op doch vond ik dat we telkens te veel tegendoelpunten slikten, benieuwd of we daar wat konden aan doen ? Marco opent de score met een vrije bal maar deze wordt al snel teniet gedaan door Volharding 1-1. Nadat Pjotr van op de stip mist is het Zaamslag dat in de achtervolging moet gaan en dit tot aan de 3-4. Zaamslag stelt gelijk en neemt de leiding over bij 5-4. Nog even wordt het een nek aan nek race maar wanneer Volharding bij een 6-5 stand ook een strafworp mist pakt Zaamslag een eerste driepuntenkloof 8-5. Het laatste wapenfeit in deze eerste helft is voor Volharding dat de 8-6 ruststand op het scorebord knalt. Zaamslag krijgt dus meer tegenstand dan dat het verwacht had. Nochtans had ik hier voor de wedstrijd duidelijk op gehamerd dat Volharding niet onderschat moest worden. Een kleine analyse van de eerste helft resulteerde in een eerste vaststelling dat van de zes doelpunten die Volharding scoorde er maar liefst vier tot stand kwamen na collectieve of individuele verdedigingsfouten. Volharding zag het allemaal graag gebeuren en nam de cadeautjes met dank aan. Een tweede vaststelling was dat er bijzonder slordig uitverdedigd werd zodat we veelvuldig en onnodig balverlies leden en ten derde werd er al te vaak naar de moeilijke oplossing gezocht. De tweede helft moest dan maar beterschap brengen. Volharding voelde dat er meer in zat en nam een sterke start in het begin van de tweede helft want na amper twee minuten werd Joost twee maal te grazen genomen en was alles terug over te doen bij een 8-8 stand. Joost die nochtans een ongelukkige eerste helft achter de rug heeft laat het koppie niet hangen en ontbind zijn duivels en met twee doelpunten brengt hij Zaamslag terug aan de koord 10-8 en wanneer Pjotr de volgende twee voor zijn rekening neemt staat na een kwartier spel een enigzins geruststellende 12-8 op het scorebord. Volharding vecht voor wat het waard is en komt terug tot 12-10. Maar wanneer Zaamslag met nog vijf minuten te gaan de stand op 15-10 brengt ziet de situatie er voor Volharding hopeloos uit. Toch slaagt Volharding er nog in de eindstand danig op te smukken naar een zeer respectabele 15-12 einduitslag. Zaamslag tevreden met de twee punten en Volharding tevreden over het behaalde resultaat ondanks het verlies.

Zelf ben ik, net zoals het merendeel van de spelers enorm ontgoocheld over de geleverde prestatie. Ik hoop dat het weekje rust ons goed zal doen want als we zo een prestatie op de vloer leggen tegen een Atlas, Blauw-wit of KVK gaan we geheid flink de boot in. Dringend tijd dat iedereen eens even stil staat bij zijn of haar geleverde prestatie en voor zichzelf uitmaakt hoe het naar de toekomst toe beter kan. Even herbronnen en batterijen terug opladen is de boodschap!

Scores : Pjotr 5 – Marco en Joost 3 – Erwin 2 – Marjan en Linda 1Zaamslag nog lang niet op de top van zijn kunnen.

Met de verplaatsing naar Breskens stond meteen de tweede derby in twee weken op het programma. In de eerste werd de maat nog genomen van Luctor en nu moest BKC dan maar voor de bijl. BKC heeft het de laatste jaren erg moeilijk en dat laat zich vertalen in de stand van het klassement. Vorige week konden ze nog een halve wedstrijd aanklampen bij Volharding doch de tweede helft werden ze compleet afgeschoten. Tegen Zaamslag zou en moest het beter, BKC miste wel drie basisspelers. Voor Zaamslag was de opdracht duidelijk en simpel. Winnen en het spel moest beter worden ten opzichte van vorige week en de taken moesten beter uitgevoerd worden.

Ons aanvalsvak liet er in de beginfase alvast geen gras over groeien en zorgde voor een snelle eerste vakwissel 0-2. Het verdedigingsvak had het wat moeilijker om tot score te komen ondanks de kansen die ze kregen waardoor BKC de kans kreeg de opgelopen achterstand bij te benen 2-2. Het verdedigingsvak bleef enorme druk uitoefenen op de aanvallers van BKC die keer op keer in de fout gingen waardoor Zaamslag veel balrecuperatie had. Het aanvalsvak maakte hier gretig gebruik van waardoor we terug twee doelpuntjes uitliepen 2-4. Het verdedigingsvak bleef het aanvallend moeilijk hebben waardoor de score maar uit bleef, het ontbrak gewoon aan doeltreffendheid. Vlak voor rust slagen ze er dan toch in de 2-5 op het scorebord te schieten. Al bij al een erg magere score bij de rust. Toch was ik helemaal niet ontevreden over het geleverde spel doch de afwerking in beide vakken bleef ondermaats. De tweede helft moest beterschap brengen en het vertrouwen in de afwerking moest de hoogte in. Na de snelle openingstreffer van BKC 3-5 leek het er op dat Zaamslag definitief gelanceerd was want na dertien minuten spel stond er een 4-10 score op het scorebord. Maar toch viel de score weer even stil. Debby werd op het kwartier vervangen door “good old” Sandra om het aanvalsvuur terug aan te zwengelen. Met nog een kleine tien minuten te gaan werd ook de erg bleke Marco (de avond daarvoor waarschijnlijk te diep in het glas gekeken) naar de kant gehaald en mocht de vijftienjarige Christijn Hamelink zijn eerste minuten aantreden in een officiële wedstrijd van het eerste. Deze leverde meteen zijn visitekaartje af door de 4-11 binnen te knallen en kort daarna mocht hij zelf ook nog eens post vatten achter de strafworpstip maar helaas deze ging naast. Ook de ingebrachte Sandra deed wat van haar verwacht werd en tekende voor de 4-12. Zaamslag was terug vertrokken en in de slotfase werd nog drie keer de korf gevonden waardoor de wedstrijd alsnog eindige in een mooie en terechte 4-15 overwinning.

Stilaan begint het spel terug te beteren maar we zitten nog lang niet op de top van ons kunnen, hopelijk gaan we er terug staan in die wedstrijden die echt van tel gaan zijn. Ik zag vandaag een super gemotiveerd jongerenvak en één vak dat het aanvallend wat moeilijker had maar dat verdedigend uitstekend werk leverde. Verder onthouden we nog de prima invalsbeurt van Sandra en van de piepjonge Christijn.

Doelpunten : Pjotr 4 – Erwin 3 – Linda 2 – Marjan 2 – Marco 1 – Sandra 1 – Debby 1 en Christijn 1

Zaamslag zonder veel glans naar winst in derby tegen Luctor.

Door de geschreven pers wordt Zaamslag deze zaalcompetitie naar voor geschoven als de gedoodverfde titelkandidaat. Als kersverse derdeklasser op het veld lijkt het precies niet meer dan normaal dat je zonder slag of stoot even de titel haalt in die vierde klasse zaal en wordt je maar al te graag door Jan en alleman in deze situatie geduwd, willen of niet. Gelukkig weet ik beter en ben ik realistisch genoeg om dit over me heen te laten gaan . Ik kan je hier en nu al meedelen dat we uiteraard ons uiterste best gaan doen om een zo goed mogelijk resultaat te behalen in deze competitie maar een titel zal er echt niet inzitten en dit om diverse redenen waarover ik niet ga uitweiden. Dit gezegd zijnde gaan we nu over naar het wedstrijdverslag van de wedstrijd. Met uitzondering van Joost (afwezig wegens werken) kwam Zaamslag in zijn vertrouwde opstelling tussen de lijnen. Rieste naam de plek van Joost in. Afgelopen donderdag nog werd in de oefenwedstrijd tegen het Belgische Boechout een ruime 19-11 overwinning behaald en dit voor de ogen van menige Luctorspelers en coach. Gezien de moeilijke periode die Luctor doormaakt zou deze wedstrijd op papier een makkie moeten zijn maar elke wedstrijd moet gespeeld worden en een derby blijft een derby. Luctor heeft helemaal niets te verliezen in zulke wedstrijd en kan dus vrij en vrank aan de bak komen. In de aanvangsfase lijkt er niet veel aan de hand wanneer Zaamslag een 3-1 voorsprong neemt maar door te slap verdedigen weet Luctor de scheve situatie om te buigen in een 3-4 voorsprong en dat na een kwartier spelen, dat is even slikken. Ik word er echt zenuwachtig van en de spelers duidelijk ook. Luctor mist nog een strafworp maar Zaamslag weet op karakter terug de voorsprong te nemen 5-4. Even wordt het nog 5-5 maar toch slagen we erin de rust te bereiken met een 7-5 voorsprong. Het tot dan toe geleverde spel is voor Zaamslag ondermaats en de gevraagde opdrachten worden niet uitgevoerd. Een korte maar pittige woordenwisseling onder de rust moet beterschap brengen. De start van de tweede helft brengt alvast beterschap en Zaamslag loopt uit tot 10-6. Luctor voert een eerste wissel door maar deze is maar van korte duur, de ingekomen Sander verzwikt zijn voet en kan meteen terug naar de bank. Erik-Jan is de volgende die mag opdraven en meteen wissel ik Rieste door Wilco om ervaring tegen ervaring te bekomen. Mede door het feit dat Luctor te overhaast en soms te geforceerd aan het spelen is lijdt het veelvuldig balverlies en stapelen de misverstanden zich op. Zaamslag moet dus niet echt een tandje bijsteken om de voorsprong te behouden en zo kwakkelt de wedstrijd naar zijn einde toe. Nog wat oohhh’s en ahhh’s over en weer en de wedstrijd zit er op bij een 12-9 stand.

Conclusie : een slechte wedstrijd van Zaamslag dat toch het derbysyndroom niet van zich kan losmaken waardoor het ontspannender zou kunnen spelen. Luctor heeft zich kranig verweerd met de middelen die het heeft en een niet onaardig resultaat behaald. Hopelijk volgende week beter !

Doelpunten : Pjotr 5 – Marco 4 – Linda, Marjolein en Erwin 1
Zaamslag steekt extra punten op zak !

Gezien de stand in het klassement en het verschil in punten waren vandaag bij mij de verwachtingen niet echt hooggespannen. Dit heeft niets te maken met een gebrek aan vertrouwen in eigen kunnen van ons ploegje maar eerder is dit een blijk van realisme alhoewel elke wedstrijd gespeeld moet worden. Stormvogels dat afgelopen week tegen een eerste verlieswedstrijd aanliep was gebrand om revanche te nemen, kind van de rekening moest Zaamslag worden. Er werd ons vooraf een warm onthaal beloofd. Stoere taal en je zou dus voor minder met knikkende knieën afzakken naar Westkapelle. Het weertje zag er prima uit maar naarmate het begin van de wedstrijd in zicht kwam stak er toch een pittig windje de kop op. Stipt om half vier werd de wedstrijd op gang gefloten.

Stormvogels start verrassend wind tegen maar legt van in het begin een strak tempo op en tracht met vlotte balcirculatie de Zaamslagverdediging te ontwrichten doch zonder veel succes. Het is dan ook wachten tot in de negende minuut vooraleer het eerste doelpunt valt na schot van Pjotr 0-1. De aanvallers van Stormvogels blijven drukken op onze verdediging en dat levert na enige tijd resultaat op 1-1. De eerste vakwissel is een feit na dertien minuten. Het tweede aanvalsvak van Stormvogels gaat nog feller te keer en onze verdediging krijgt het hard te verduren. Mede door het niet benutten van tal van goede kansen door de Stormvogels blijven we in de wedstrijd en klimmen we zelfs naar een 1-3 voorsprong met twee vrije worpen van Marco, er zijn dan al tweeëndertig minuten verstreken. Mijn vrees om net voor rust nog een tegendoelpunt te slikken wordt bewaarheid en zo trekken we richting kleedkamer met een 2-3 voorsprong wat zeker niet slecht is.

De tweede helft is het Zaamslag dat tegen de wind moet optornen. Na vijf minuten in de tweede helft hangen de Stormvogels de bordjes terug in evenwicht en bij deze 3-3 stand moeten we het hoofd koel houden. We moeten beletten dat de Stormvogels erop en erover gaan. En dat doen we, Debby ziet Marco plots helemaal alleen vrij staan in de korfzone en met een snoeiharde pas bediend ze Marco die deze kans niet onbenut laat 3-4. Terug even wat ademruimte. De eerste barstjes vertonen zich in het keiharde beton van de Stormvogels, er worden foute passen gegeven, er wordt al wat gemopperd tegen elkaar en de Zaamslagverdediging plukt regelmatig een bal uit wat dan weer extra aanvoer geeft naar onze aanval. Dit resulteert in een 3-5 voorsprong door een klein kansje van Marjan. De volgende twee doelpunten vallen kort na elkaar. Eerst zorgt Stormvogels voor de 4-5 maar Marjolein met een verre knaller prikt de 4-6 op het scorebord, nog zeventien minuten te gaan. De Stormvogeldames bestoken de Zaamslagkorf maar het vizier staat vandaag duidelijk niet goed afgesteld en zo slepen we ons naar het einde van de wedstrijd. Met nog zes minuten te gaan laat Pjotr zich vangen en dit levert de Stormvogels een stip op die vlekkeloos wordt omgezet 5-6. Het zal toch niet waar zijn zeker dat we in het slot van de wedstrijd de punten uit onze handen gaan laten glippen. Nee hoor, Zaamslag blijft op eigen tempo, geduldig en met de middelen die het heeft strijden tot de laatste seconde. De Stormvogels voelen de bui al hangen en gaan te slordig te werk in de slotfase van de wedstrijd zodat Zaamslag de twee punten op zak heeft. Verdiend ? Wie zal het zeggen. In ieder geval heeft iedereen er voor geknokt en onze dames hielden de Stromvogelsdames uit de korf en scoorden zelf twee doelpunten. Best een mooie prestatie die ons terug het nodige vertrouwen geeft om de zaalcompetitie aan te vatten. Proficiat meisjes en jongens !

Doelpunten : Marco 3 – Marjan 1 – Marjolein 1 – Pjotr 1.

Zaamslag 1 – Scheldevogels 1

Scheldevogels geeft rode lantaarn door aan Zaamslag.

De wedstrijd tegen Scheldevogels was niet minder belangrijk dan alle voorgaande maar de verliezer van vandaag zou moederziel alleen onderaan in het klassement blijven hangen met twee punten. Dat moesten we trachten te vermijden.

Het eerste kwartier van de wedstrijd zijn de verdedigingen de baas en vallen er geen doelpunten. Met name het jongerenvak heeft niet de minste problemen om zich aan te passen aan het snel en vaardige spel van Scheldevogels en levert prima weerwerk in de verdediging. Het aanvalsvak daarentegen heeft het bijzonder moeilijk en weet niet goed raad met het stugge verdedigen van de Scheldevogels. Uiteindelijk slikt onze verdediging dan toch een eerste doelpunt maar Marjan met een listige omdraaibal hangt de bordjes terug in evenwicht 1-1. Het jongerenvak laat er geen gras over groeien en al vlug versiert Erwin een stip die foutloos wordt omgezet door Pjotr 2-1. Scheldevogels reageert gepast en neemt de leiding terug over met twee afstandschoten 2-3. Marco mag na fout op Debby ook een strafworp nemen 3-3 en Marjolein met een mooi schot brengt ons terug op voorsprong 4-3. De wedstrijd is nu aardig op dreef gekomen en Scheldevogels blijft de druk opvoeren en met resultaat. Met drie afstandschoten binnen de twee minuten staan we plots 4-6 in het krijt. Het laatste wapenfeit in de eerste helft is nog maar eens een strafworp die we krijgen na fout op Pjotr en Pjotr zelf legt de ruststand vast op 5-6.

Met deze ruststand is alles nog mogelijk maar we beseffen maar al te goed dat het haperende vak zich dringend moet herpakken want anders zal het moeilijk worden.

De eerste twintig minuten van de tweede helft zit de wedstrijd muurvast en valt er slechts een doelpunt aan de kant van Scheldevogels 5-7. Pas in de drieëntwintigste minuut barst de wedstrijd terug los. Aan de kant van Scheldevogels wordt een vrije worp benut 5-8 en een misverstand in de verdediging leidt tot de 5-9. Maar wederom weten we terug te komen met doelpunten van Pjotr (strafworp) en schot van Erwin 7-9. Net op het moment dat Wilco wordt ingebracht in de plaats van Joost valt de 7-10. Nogmaals proberen we het tij te doen keren en Sandra komt Debby vervangen. Helaas zonder succes want Scheldevogels scoort nog drie maal in de slotfase zodat de einduitslag enigzins overdreven lijkt.

Scheldevogels speelde in mijn ogen een dijk van een wedstrijd en bracht voor mij tot nu toe het mooiste korfbal en het verbaasd mij dan ook dat dit team nu nog maar vier puntjes heeft. Gedurende 63 minuten hebben we ons kranig geweerd maar het mocht niet baten. Het is nu klaar en duidelijk dat als je resultaat wil behalen als neo-derdeklasser je week na week top moet zijn en dat met het hele team. Tijd om je aan te passen aan de derde klasse krijg je niet en dat maakt het net zo moeilijk. Toch gaan we de handdoek niet in de ring gooien en moeten we blijven knokken om ons te handhaven. Volgende week de laatste wedstrijd van de eerste ronde uit tegen Stormvogels en dan even wat rust vooraleer we de zaal intrekken.

Doepunten : Pjotr 3 – Marjan, Marjolein, Erwin, Marco elk 1

Details, het zit hem in de details !!!

Na de ontgoochelende prestatie van vorige week was het team klaar om sportieve revanche te nemen en dat moest dan maar gebeuren tegen Vios. Net zoals Zaamslag had Vios nog maar twee puntjes op het conto staan, dus kortom weer een belangrijke wedstrijd voor beide teams. De weergoden lieten het deze keer compleet afweten en lieten een behoorlijk windje waaien over het veld.

In de eerste helft kiest Zaamslag voor het windvoordeel en het neemt dan ook de beste start want na amper 3 minuten staat het al 2-0. Vios blijft bij de les en al vlug staat de 2-1 op het scorebord. Wanneer Debby kort daarna foutief gestopt wordt mag Marco van op de stip de 3-1 binnen leggen. Vios knokt zich terug in de wedstrijd en weet de achterstand om te buigen in een 3-4 voorsprong. Zaamslag is echter niet van slag en net voor de deugddoende thee scoort het de 4-4. Het is meteen duidelijk dat beide teams aan elkaar gewaagd zijn. In de tweede helft heeft Vios het windvoordeel en neemt het al vlug een 4-6 voorsprong. Zaamslag blijft op een behoorlijk niveau spelen en komt terug tot 5-6. In deze fase van de wedstrijd is Zaamslag zelfs de betere ploeg zowel in verdedigend als in aanvallend opzicht maar de score blijft uit ondanks tal van goede kansen. En zoals zo dikwijls in de sport het geval is krijg je dan het deksel op de neus. Er worden een aantal individuele fouten gemaakt die we spijtig genoeg meteen cash betalen. Vios neemt de cadeau’s in dank aan en drijft de voorsprong op tot 5-8. Met man en macht proberen we nog de bakens te verzetten maar het vizier staat niet op scherp en de score blijft uit. Eén schamel doelpuntje maken in de tweede helft is niet om over naar huis te schrijven en dan kan je ook moeilijk verwachten dat de punten aan huis blijven. Toch ben ik uiterst tevreden over het geleverde spel waarop Vios niet altijd een gepast antwoord had. Ten opzichte van vorige week hebben we weer een flinke stap voorwaarts gemaakt en uit de fouten die we gemaakt hebben moeten we nu eenmaal blijven leren. Nog iets meer de gevraagde opdrachten uitvoeren en dan komt het wel goed. Tot slot wil ik nog even de prima leiding aanstippen van scheids Sahai die nog een flinke rit voor de boeg had vooraleer te kunnen neerploffen in zijn comfortabele zetel. Op naar volgende week !

01 – 00 Doorloper Linda

02 – 00 Schot Pjotr

03 – 01 Strafworp Marco (fout op Debby)

04 – 04 Schot Joost

RUST

05 – 06 Schot Marco

05 – 08 EINDSTAND

Een gemiste kans ?

Voor onze vierde wedstrijd trokken we richting Goes om Togo te bekampen. Op papier en gezien de eerder geleverde prestaties van het team een wedstrijd waarin eventueel punten konden gepakt worden. Met het nodige oplapwerk stonden de basisacht op het veld. Marnix werd achter de hand gehouden om een snel uitvallen van de twijfelachtige Erwin op te vangen terwijl de auto met reserves ook al onder weg was.

Al in de eerste minuut kreeg Togo drie opgelegde kansen na evenveel keer mistasten door onze verdediging en kans nummer drie was dan ook meteen raak 1-0. Zaamslag mist een aantal mooie kansen om de gelijkmaker te scoren iets wat Togo niet doet en het staat 2-0. Pjotr antwoordt gepast en scoort de 2-1. De volgende tien minuten komen zowel Togo als Zaamslag niet tot scoren. Togo lukt de 3-1 een doelpunt dat in de ogen van Linda erg discutabel is en geeft terecht bij de vakwissel hierover een opmerking aan de scheids, resultaat meteen geel !!!! Zaamslag is van streek en kan niet echt een vuist maken en dat moet je tegen een doorwinterde derdeklasser nu net niet doen. Togo profiteert hier van en loopt gezwind uit tot een beschamende 8-1 voorsprong. Net voor rust brengen Marco en Pjotr de marge terug tot vijf doelpunten 8-3.

De spelers beseffen maar al te goed dat het geleverde spel niet goed is maar verlaten de kleedkamer richting veld voor de tweede helft met een extra portie vechtlust. Zaamslag probeert de bakens te verzetten maar weet niet echt terug te keren in de wedstrijd daarvoor is de marge te groot. Zelfs drie wissels kunnen hierin geen verandering brengen. Dichter dan op vier doelpunten komen we niet bij 9-5 en 11-7. De wedstrijd wordt dan ook verdiend gewonnen door Togo met 12-7. Een gemiste kans ?

Ik ben dan ook op drie vlakken enorm telerugesteld. In de eerste plaats door de geleverde prestatie van het team zelf. We moeten de hand in eigen boezem steken en proberen te leren uit de gemaakte fouten. Dit was een belabberde prestatie en Zaamslag was amper een schim van zichzelf ten opzichte van de vorige wedstrijden. Ten tweede heb ik me mateloos geërgerd aan het optreden van enkele Togo-spelers gedurende de wedstrijd. Korfbal is een gecontroleerde contactsport geworden maar je moet je tegenstander niet onder het kunstgras trachten te stoppen. Bewust , onbewust ? En ten derde het derdeklasse onwaardig optreden van de scheids. Mocht deze van in de beginfase voornoemde al dan niet bewust of onbewust gemaakte fouten bestraft hebben met een vrijworp of na herhaling met een stip (nu werd er telkens een spelhervatting gefloten ???) dan hadden we in mijn ogen een geheel andere wedstrijd gekregen. Spelers voelen dit snel aan en bij laks optreden gaan ze telkens een stapje verder. Resultaat : een draak van een wedstrijd waarin bij wijlen agressief spel vlotjes getolereerd werd. Ach, de man zal een mindere dag gehad hebben zeker net zoals mijn spelers want het verlies ligt niet echt bij de scheids hoor.

02 – 01 Schot Pjotr

08 – 02 Schot Marco

08 – 03 Schot Pjotr

RUST

09 – 04 Schot Marco

09 – 05 Schot Marco

11 – 06 Schotje Marco

11 – 07 Strafworp Marco (fout op Marjan)

12 – 07 EINDSTAND

Foto’s Zaamslag 1 – Seolto 1

Video Zaamslag 1 – Seolto 1

Seolto maatje te sterk voor moedig Zaamslag.

Voor onze derde wedstrijd en meteen ook onze tweede thuiswedstrijd moesten we de vice-kampioen van het vorig jaar in de ogen kijken. In het verleden waren de wedstrijden tegen Seolto geen spek voor de bek van Zaamslag, steevast kregen we een flinke bolwassing. Benieuwd wat het vandaag zou worden.

De laatste weken heeft Zaamslag al laten zien dat het geen meelopertje gaat worden in deze derde klasse en Seolto was dus op zijn hoede. Het eerste kwartier kon Zaamslag gelijke tred houden met Seolto en dat resulteerde in een 3-3 stand. Wat meteen op viel is dat Seolto een goed geoliede machine is die verzorgd korfbal speelt en beschikt over een sterk dameskwartet met scorend vermogen. Bij ons loopt het zo nog niet maar week na week zie ik onze meisjes en jongens groeien en zich vlot aanpassen aan deze derde klasse. Seolto neemt het initiatief in handen en bouwt voor het eerst een driepuntenkloof uit bij 3-6 maar tegen de rust aan weet Zaamslag de marge terug te brengen tot op twee doelpunten 4-6. In het begin van de tweede helft neemt Seolto een wervelende start en na amper zes minuten wijst het scorebord een 4-9 stand aan. Is de ban gebroken en gaan we weer naar een bolwassing ? Nee want eens bekomen van deze felle start van Seolto steekt Zaamslag terug de neus aan het venster en komt het terug tot 6-9 en met nog een dikke 10 minuten te gaan zelfs tot 8-10. Is er een stunt in de maak ? Jammer genoeg niet want een rustig en geduldig korfballend Seolto legt met nog een strafworp en een afstandschot de eindcijfers vast op 8-12. Al bij al geen slechte wedstrijd van Zaamslag maar er is nog veel werk aan de winkel. Klein minpuntje is toch weer die vervelende enkelblessure van Debby. Pluspunt is dan weer de sterke prestatie van Joost in de tweede helft.

01 – 01 Schot Pjotr

02 – 02 Doorloper Marco

03 – 03 Vrije bal Pjotr

04 – 06 Vrije bal Pjotr

RUST

05 – 09 Klein kansje Linda

06 – 09 Schot Marjan

07 – 10 Schot Marjolein

08 – 10 Schot Pjotr

08 – 12 EINDSTAND

Eerste punten in derde klasse zijn binnen !

Voor onze tweede wedstrijd in de derde klasse moesten we uit naar Klundert om DSO te bekampen. Op het eind van vorig seizoen liet dit DSO Zaamslag nog in het kunstgras bijten in de PD-wedstrijd door met 9-13 te winnen. Het verdere verhaal over onze promotie kennen jullie al wel en daar ga ik niets meer over vertellen. Bij aankomst in Klundert waren de festiviteiten voor het 50-jarig bestaan van DSO al volop aan de gang. DSO gefeliciteerd met jullie jubileum. Jammer was wel dat de nieuwe accomodatie van DSO nog niet in gebruik kon worden genomen en we nog moesten ballen op natuurgras. Na de zaalcompetitie gaat DSO de beschikking hebben over drie kunstgrasvelden, mooi zo.

Ten opzichte van vorige week twee wijzigingen. Debby en Joost kwamen in plaats van Sandra en Joris en maakten hun entree in de derde klasse.

Gelijk in minuut één laat DSO de thuisaanhang voor het eerst juichen 1-0, maar Zaamslag neemt resoluut de leiding over naar 1-2. Tot aan de twaalfde minuut houden beide teams elkaar in bedwang en gaat het naar 3-3. Captain Marco brengt met twee doelpunten de score op 3-5. Het jongerenvak, dat vorige week nogal slordig acteerde laat zien dat het toch ook aardig kan korfballen als de organisatie op punt staat en dikt de score aan tot 3-7. Bij deze al op zich fraaie voorsprong wordt Debby een loepzuivere stip ontnomen (zelfs de DSO bank was het er duidelijk over eens dat het een dikke stip was) en zo ook de kans om zelfs uit te lopen tot 3-8. Gedane zaken nemen echter geen keer en zoals zo vaak het geval is krijg je meteen het deksel op de neus. DSO scoort meteen twee maal en het staat 5-7. De score valt stil aan Zaamslag kant en DSO trekt bij tot 7-7. Meteen ook de ruststand.

DSO wil de festiviteiten alle luister bijzetten en wil absoluut de punten aan huis houden en neemt een bliksemstart in de tweede helft. Voor het eerst kijkt Zaamslag nu aan tegen een tweepuntenachterstand 9-7. Erwin en Pjotr brengen Zaamslag terug langszij 9-9. Het moment om terug in de wedstrijd te komen. Joost wordt vervangen door Joris. Meteen worden onder impuls van een gretige Joris een aantal mooie kansen gecreëerd om terug de voorsprong te nemen maar helaas zonder succes. En dan slaat het noodlot nog maar eens toe voor onfortuinlijke Joris die amper zes minuten op het veld staat. Voor de derde keer in zijn korfballoopbaan gaat Joris door zijn knie en verder spelen is uit den boze. Met nog twintig minuten te gaan moet plots Rieste aan de bak. Onze Rieste met zijn amper een dikke twee jaar korfbalervaring moet het gaan opnemen tegen de routinerijke jongens van DSO. Gelukkig kan hij rekenen op de steun van Debby, Marjan en Marco die een extra tandje bijsteken. Marco knalt de 9-10 op het bord, maar de 10-10 valt even snel maar gelukkig is daar Erwin die Zaamslag terug aan de koord brengt 10-11. DSO ziet meteen dat onze Rieste nog een pak ervaring mist en tracht dit uit te spelen. Het vak springt Rieste bij maar kan niet beletten dat die een doorloper om de oren krijgt 11-11. Rieste doet in de aanval goed mee en onder impuls van een weer erg sterk spelende Marco lopen we terug uit tot 11-13 en dat met nog een dikke tien minuten te gaan. DSO tracht het tij te keren met enkele wissels maar Zaamslag weet stand te houden en laat nog maar één doelpuntje door. Na nog wat minuten billen knijpen valt het verlossende eindsignaal en zijn de eerste twee punten binnen. Iedereen dolblij aan Zaamslagkant met een tot tranen toe bewogen Joris. Deze zege smaakt naar meer. DSO sorry dat we jullie jubileum een beetje verstoord hebben maar feest ze in ieder geval nog.

01 – 01 Vrije bal Pjotr

01 – 02 Klein kansje Marco

02 – 03 Schot Marjolein

03 – 04 Strafworp Marco

03 – 05 Schot Marco

03 – 06 Vrije bal Pjotr

03 – 07 Klein kansje Pjotr

07 – 07 RUST

08 – 09 Klein kansje Erwin

09 – 09 Schot Pjotr

09 – 10 Schot Marco

10 – 11 Schot Erwin

11 – 12 Schot Marco

11 – 13 Schot Marco

12 – 13 EINDSTAND

Zaamslag maakt debuut in derde klasse.

Zaterdag 5 september 2009 zal voor KV Zaamslag voor eens en voor altijd een memorabele dag blijven, dat was namelijk de dag waarop Zaamslag 1 zijn intrede maakte in de derde klasse. Hoe het ons zal vergaan in die derde klasse zullen we nog moeten afwachten maar we gaan alleszins ons uiterste best doen om ons te handhaven.

In onze eerste wedstrijd mochten we meteen aantreden tegen de degradant uit de tweede klasse Ventura Sport, meteen een klepper van formaat.

Na de inworp door de pupil van de week kon de wedstrijd pas echt van start gaan onder prima omstandigheden, een lekker weertje en toch wat supporters naast de lijn.

Zaamslag nam een verbluffende start en menig toeschouwer wreef zich dan ook even in de ogen (inclusief de coach van het bezoekende team) om te zien of het wel waar was maar Zaamslag leidde na amper zes minuten met 3-0. Eens Ventura Sport bekomen was van deze blitzstart stelde het orde op zaken en kwam het in evenveel minuten langszij tot 3-3 en ging het zelfs over Zaamslag naar 3-4. Zaamslag liet zich echter niet uit het lood slaan en nam terug de leiding bij 5-4. Net voor de rust ging de ervaring van de ex-tweedeklassers doorwegen en zo trokken we de rust in met een 5-7 achterstand. Al bij al een erg mooie eerste helft van Zaamslag. Doelstelling voor de tweede helft was minstens even goed te doen en het Ventura Sport zo moeilijk mogelijk te maken. De eerste twintig minuten van de tweede helft was Zaamslag niet bij de les en moest het de wet van de sterkste ondergaan. Langs onze zijde bleef de score uit en Ventura Sport maakte hier gretig gebruik van om de score verder op te drijven tot 5-12. Op dat moment leek een pandoering in de maak maar Zaamslag herpakte zich en vocht zich op karakter terug in de wedstrijd tot 9-13 met nog vijf minuten te gaan. Met twee treffers op rij verzekerde Ventura Sport zich echter van de winst zodat het laatste doelpunt van Marco, man van de wedstrijd, enkel nog goed was voor de statistieken. Al bij al mogen we terugblikken op een goede wedstrijd en zijn we zeker niet van het veld gespeeld. Een aantal spelers hebben laten zien dat ze derde klasse aankunnen, anderen waren dan weer onder de indruk en zullen zich moeten aanpassen aan het niveau maar dat komt wel. De komende weken gaan we hard trainen en ons beter wapenen om te overleven in deze derde klasse.

01 – 00 Schot Marco

02 – 00 Klein kansje Marco

03 – 00 Schot Erwin

04 – 04 Schot Pjotr

05 – 04 Vrije bal Marco

05 – 07 RUST

06 – 12 Schot Joris

07 – 13 Strafworp Pjotr

08 – 13 Schot Marco

09 – 13 Vrije bal Marco

10 – 15 Strafworp Marco