Archief Seizoen 13/14

Asluiting seizoen bij Carlo en Marianne

Zaamslag – Erasmus 20-4

Een mooie afsluiter voor Zaamslag. Niet alleen was er weer een jeugdteam kampioen geworden, het tweede volgde het goede voorbeeld en werd ook kampioen. En later, onder een mooi zonnetje lukte het eerste een monsterscore tegen de nummer drie uit de klassering. Meteen een afscheid van de vierde klasse in stijl.

De wedstrijd zelf was maar even spannend. Het is raar, maar het duurt soms even voor we het juiste ritme gevonden hebben. Gevaarlijk voor volgend seizoen waar we onmiddellijk in de wedstrijd moeten zitten willen we kans maken op succes. Eens de trein vertrokken is het vertrouwen er en kunnen we heel wat ploegen aan. Bij het begin van de tweede helft zowaar hetzelfde scenario, weer een wat aarzelend begin. Ik weet het, het is misschien wat muggeziften. We hebben een goede wedstrijd gespeeld en er waren enkele prachtige combinaties te noteren. De bij de rust afgesproken 20 doelpunten werden behaald. Knap!!

Het feestje na de wedstrijd werd ook een meevaller. Benieuwd naar de reeksindeling voor volgend seizoen. Hopelijk valt deze wat mee. Het grote doel is natuurlijk het behoud verzekeren. Een aardige uitdaging waar we met zen allen na een zalige vakantie gaan voor gaan.

Spirit – Zaamslag 6-11

Na onze thuisoverwinning in oktober stond in een Vlaardingse krant het volgende te lezen. “Het einde van de wereld, en nog wat verder bevindt zich Zaamslag. Twee huizen, een kerk en een korfbalveld. En van het taaltje dat ze daar spreken begrijp je helemaal niets. We kunnen winnen, maar dan niet na een wereldreis.” Voldoende stof voor mij om onze spelers te motiveren in een wedstrijd welke nog alleen voor de eer wordt gespeeld. Even zag er het naar uit dat de overigens sympatieke vrouwelijke coach gelijk zou krijgen.

Spirit begon duidelijk beter aan de wedstrijd, en bij ons waren een aantal die meer last hadden van de gladde bal dan van hun tegenstrever. Spirit nam een tweepuntenkloof, maar aan de rust was reeds alles te herdoen. Ruststand 5-5.

We moeten hierbij wel vermelden dat we zonder Pjotr en Jeffrey, toch onze twee schutters aan de wedstrijd waren begonnen. Na de rust nam Spirit een laatste keer een kleine voorsprong, maar dat was meteen hun laatste wapenfeit. Bij 6-7 kwam Jeffrey in de ploeg en na twee aanvallen was de tweepuntenkloof een feit. Zoals zo dikwijls dit seizoen begonnen we beter te spelen en kwam de tegenstever niet meer in het stuk voor.

In een heel sportieve wedstrijd hebben we laten zien dat je ook kan winnen na een wereldreis. Nu weer een weekje rust en dan de laatste wedstrijd van het seizoen, een thuiswedstrijd tegen Erasmus. Bij winst sluiten we de competitie af zonder verliespunten.Nog één keer vlammen en dan verdiende vakantie.

Zaamslag – Oranje-Zwart 16-6

Kampioen!!!! Zeer goed begonnen hadden we vlug een verdiende 6-1 voorsprong. Tegen deze jonge en onervaren tegenstrever een geruststellende kloof. Aan de rust was de wedstrijd helemaal gespeeld.

Het werd een leuke bedoening, lekker weer, veel toeschouwers en met trommels voorziene en hardsupporterende Zaamslagjeugd. Gelukkig hebben we ze deze keer niet ontgoocheld. Blij dat er ook de mogelijkheid was om de invallers te laten spelen en bij de kampioenenwedstrijd te betrekken. De ontlading bij het eindsignaal was misschien niet overweldigend, maar dat heeft natuurlijk te maken met het feit dat er infeite alleen nog matimatische onzekerheid was omtrent de titel. Inderdaad, we waren vanaf speeldag één dominant, en hebben slechts de thuiswedstrijd tegen ZKV mogelijk puntenverlies nipt ontlopen.

Nu volgen er nog twee wedstrijden waar we alleen nog voor de eer spelen. Het belangrijkste hierbij is geen blessures oplopen, zodat we op volledige oorlogssterkte in derde klasse kunnen beginnen aan het nieuwe seizoen.

Naast de vier invallers van afgelopen zaterdag wil ik ook Gerwin bij deze nog eens extra in de verf zetten. Gerwin welke in het begin van de veldcompetitie op voorbeeldige wijze en sterk als gewezen A noodgedwongen een vijftal wedstrijden in het eerste heeft moeten acteren. Net daarom wil ik een oproep doen aan iedereen binnen Zaamslag. We hebben echt scheidsrechters tekort!!!!Het tweede moet uit het breedtekorfbal. Gerwin, Jannick en o.a. Daphne en de tweelingen hebben degelijk talent, maar kunnen niet beter worden indien ze niet regelmatig wedstrijden kunnen spelen. Met enkele scheidsrechters erbij maken jullie dit mogelijk.

Tenslotte vond ik het een echte ervaring op de kar na het behalen van het kampioenschap. Enkele uurtjens nadien heb ik het verdere feestvieren overgelaten aan het jong geweld,en bij nog een glaasje Cava rustig op het bankje thuis nog wat nagenoten. Ik ben nu reeds benieuwd wat we in de derde klasse kunnen betekenen.

Foto’s Kampioenswedstrijd Zaamslag 1

De Kar!

ZKV 1 – Zaamslag 1 4-8

Een wedstrijd tussen de nummers één en twee. Je verwacht dan een spannende, maar vooral een westrijd van hoog niveau. Niets van dit alles. Akkoord de omstandigheden waren niet ideaal, een flinke wind en een ZKV welke extreem achterverdedigde.

Het begon nog goed, met de redelijk vlugge 2-0 voorsprong. Onze tweede aanval kon echter weinig brengen, en wanneer de beide verdedigen dan baas blijven komen er geen doelpunten. Het onvermijdelijke gebeurde dan toch, en het was ZKV dat met een verdwaald zondagschot en een eerste weggegeven vrije bal op gelijke hoogte kwam. Terug in beginopstelling konden we hopen op beterschap, maar ook hier liep het mis, omdat we telkens te snel een eerste kans namen, met balverlies tot gevolg.

Toch kwamen we weer voor, maar met een zoveelste totaal onnodig wegggegeven vrije bal maakte de tegenpartij weer gelijk. Gelukkig voor Zaamslag kon Marianne met twee verre schoten ons weer twee punten voorop brengen. En plots had Zaamslag het vertrouwen en begonnen we zowaar goed te korfballen. Marjan met een doorloper en drie doelpunten voorsprong. Wel moet ik hieraan toevoegen dat Marjan bij eerdere doorbraken tweemaal door de heer van de tegenpartij werd verdedigd, maar dat de te jonge en onervaren scheids dit telkens door een slechte positie niet zag. ZKV kon de kloof nog eens terug tot op twee doelpunten brengen, maar Marianne liet het aanvalsvak draaien en via Pjotr liepen we verder weg.

Dit was geen goede wedstrijd van ons, en blijkbaar hebben we niet voldoende lessen getrokken uit de zaalwedstrijd bij KVK. Toen kwamen we snel op een 5-1 achterstand, vooral door onnodig weggegeven vrije ballen. Daarna deden we zeker niet onnaardig, kwamen zelfs terug tot op één doelpunt, maar werd de einduitslag 15-11.

Nu zijn we nog goed weggekomen. In derde klasse zal dat niet kunnen!!! We moeten leren uit onze fouten om beter te worden. Quid, zaterdag spelen we voor het kampioenschap. Wat graag zou ik het Zaamslag van het begin van de veld tegen Scheldevogels nog eens terug zien. Hopelijk kunnen we het zaterdag afmaken en kan Zaamslag zich dan op twee fronten een derdeklasser noemen.

Zaamslag Volharding 15-7

Makkelijke zege tegen Volharding. Het verschil werd reeds héél vroeg gemaakt, dat in tegenstelling tot de vorige confrontaties. Het missen van twee stippen na mekaar sneed bij onze opponenten de adem af en het geloof in een goed resultaat.

Bij Zaamslag, in een iets of wat verrassende opstelling werd er goed verdedigd en vielen er soms aardige combinaties te zien. Onze dames, op Linda na niet op het scorebord, waren echter zéér nadrukkelijk aanwezig in het voorverdedigen en in steunende funtie. Weer een moeilijke hindernis omzeild.

Nu een weekend vrij wegens de finale in Ahoy, daarna de uitwedstrijd naar ZKV. Indien we ook deze wedstrijd tot een goed einde kunnen brengen kunnen we ons opmaken voor de kampioenenmatch. Zoals steeds wil ik echter waarschuwen voor overdreven optimisme, elke wedstrijd moet met de juiste instelling aangepakt worden.

Scheldevogels – Zaamslag 6-12

Het opmerkelijkste feit van deze wedstrijd was de vrouwelijke scheidsrechter. Ondanks het feit dat korfbal een gemengde sport is komt dit zelden voor. Haar optreden is niet onopgemerkt voorbij gegaan, ze zette een héél sterke prestatie neer.

De wedstrijd zelf was niet van een geweldige schoonheid. Een typische “eerste competitiewedstrijd na de zaal”. Weinig sfeer, veel wind en koud. En toch kwamen we nog goed weg wat dat betreft, want er was veel erger voorspeld. Ik was redelijk ontgoocheld na de wedstrijd over ons presteren, echter wanneer je de uitslagen in de verschillende derde en vierde klassen vergelijkt hebben we nog een behoorlijke score bij mekaar gebald.

Neemt niet weg dat het komende zaterdag veel beter zal moeten zijn tegen Volharding. We hopen echt ons publiek iets terug te kunnen geven voor hun steun tijdens de afgelopen zaalcompetitie en meer bepaald bij de beslissingswedstrijd. Een overwinning brengt ons wel heel dicht bij het beoogde doel.

Promotie ondanks nederlaag!

Jammer voor de vele meegereisde supporters, maar we hebben niet kunnen stunten. Wel integendeel, vleugellam door de omstandigheden bleven we ver beneden ons kunnen. Natuurlijk heeft de sterkte van KVK daar heel veel mee te maken….maar toch. Enkel Marjan (beresterk) en Jeffrey (tweede helft) speelden op het niveau van onze tegenstanders. De tweede helft konden we wel wat weerwerk bieden, maar dan was het schip al lang gezonken.

Nu ja, achteraf zou blijken dat deze wedstrijd infeite alleen voor de eer werd gespeeld. Door fusie van twee of meerdere clubs ergens in het land promoveren we ook naar de derde klasse en dat als beste tweede uit alle vierde klassen. Laat mij hierin duidelijk zijn, dubbel en dik verdiend over het ganse zaalseizoen bekeken.

Nu kunnen we ons gaan opmaken voor de terugronde van het veldseizoen. Gezien de huidige stand zijn wij de grote favoriet voor de opperkroon. Zaterdag een uitwedstrijd naar Scheldevogels. Ik reken er op om terug het beste Zaamslag te zien.

Volharding – Zaamslag 11-16

Nog één moeilijke uitwedstrijd winnend afsluiten was de boodschap, alvorens ons te mogen opmaken voor een beslissingswedstrijd tegen KVK. We hebben deze opdracht met verve volbracht!

De eerste helft waren er nog een paar schooheidsfoutjes te bespeuren. Verdedigend lieten we onnodige steken vallen en aanvallend te veel onnodig balverlies in de opbouw. Ruststand 6-8.

De eerste vijf minuten na de rust hetzelfde spelbeeld. Beide ploegen scoorden om en om. Het volgende kwartier een zéér sterke periode van Zaamslag waarin de wedstrijd in definitieve plooi werd gelegd. Na twintig minuten stond voor wat ons betreft de eindscore op het bord. Volharding kon er nog ééntje binnenprikken in de allerlaatste seconden. Al bij al een mooie en gave prestatie van het ganse team. Te noteren ook dat het tweede het voorbeeld had gegeven door makkelijk de winst binnen te halen.

En nu KVK… ergens jammer dat één van beide ploegen volgend jaar gewoon terug in de vierde klasse zal acteren. De derde in de rangschikking staat namelijk op vele lengten. Inmiddels is bekend dat de wedstrijd in Middelburg zal plaatsvinden om 18 uur 15. Leuk om het te kunnen meemaken niet?

Supporters, tot zaterdag!!!

Oranje-Zwart – Zaamslag 6-16

Eenvoudige zege tegen een moedig maar wel erg jong Oranje-Zwart. In tegenstelling tot de thuismatch bleven we deze keer wel gefocust en zijn we na onze vroege voorsprong nooit in de problemen gekomen. Ruststand 3-8.

Enige minpuntjes waren te noteren in de eerste 5 minuten, waar we wat schoonheidsfoutjes maakten welke ons tegen een sterkere ploeg zeker op achterstand hadden geplaatst. Ook de eindscore mocht zekker een 4-tal doelpunten hoger zijn. We hebben soms teveel kansen nodig om te scoren.

De volgende moeilijke uitwedstrijd is pas op 8/3. Gelukkig hebben we nog een oefenpartij weten te regelen tegen een goede tegenstander. Nog één hindernis te nemen alvorens we ons kunnen opmaken voor een beslissingswedstrijd. In ieder geval hebben we nu reeds onze vooropgestelde doelstelling bereikt. De 2e plek kan ons niet meer ontgaan én we hebben het KVK zo moelijk mogelijk gemaakt. Maar waarom niet voluit gaan voor het ultieme!

Voltreffers – Zaamslag 10 – 13

Prima wedstrijd van gans het team. Vertrokken zonder de geblesseerde Erwin, maar met Marco, Jesse, Marianne en Karin als wisselspelers.

Van ‘1 tot ’60 hadden we de wedstrijd in handen. Deze keer werd het verschil dus niet in het laatste kwartier gemaakt. Aanvallend liep het in beide vakken goed en verdedigend gaven we amper wat weg. De 4-7 ruststand was een juiste weergave van het krachtsverschil tussen beide ploegen.

Na de rust liepen we in een faire maar hardbevochte wedstrijd verder weg tot een maximale voorsprong van vijf doelpunten (5-10). Wedstrijd gespeeld dus. Daarna bleven we de beste ploeg, maar hadden we dikwijls pech bij de afronding. Bij een liefst ‘4 lang durende aanval kwam de bal 3x terug uit het mandje gedraaid.

Blij dat we nog een keer een Zaamslag op zijn echte waarde hebben zien spelen. Dit vraagt om bevestiging. Volgende zaterdag weer een uitwedstrijd, nu naar Oranje-Zwart. Nog twee winstpartijen scheiden ons van een beslissingswedstrijd voor het kampioenschap. Reden genoeg dus om er weer volop voor te gaan.

Zaamslag Scheldevogels 13-7

Grote vraag vooraf was hoe we de nederlaag van vorige week zouden verwerkt hebben? Goed dus, er werd uitstekend getraind en ik zag echt geen sporen van enige twijfel op de training. Slecht dus, bij het wedstrijdgebeuren zelf!

Dit moet met voorsprong de slechtste wedstrijd van Zaamslag zijn dit seizoen. Het feit dat het na 15′ 1-1 was vind ik nog niet zo erg, dit kan een keer gebeuren. Het enorme balverlies zowel in de opbouw (eerste drie aanvallen zonder één schotkans) als bij het uitwerken was ongezien dit seizoen.

Wanneer het tweede aanvalsvak de 3-1 op het bord schoot, dacht ik dat we vertrokken waren. Hetzelfde vak gaf letterlijk binnen de minuut door balverlies bij het uitwerken, gevolgd door onnodige fouten en slecht verdedigen de voorsprong zo maar weg. Met de 4-3 voorsprong bij de rust mochten we echt niet mopperen.

De tweede helft gef aanvankelijk hetzelfde spelbeeld. Wissels drongen zich op. Marjolein en Richard (goede wedstrijd) werden vervangen door Karin en een geprikkelde Erwin. Erwin met een twee op twee zorgde voor een tweepunten voorsprong. Nog één keer kon Scheldevogels de marge verkleinen tot één doelpunt verschil. En dan zitten we zoals gewoonlijk in het laatste kwartier en is de Zaamslagtrein vertrokken. Uiteindelijk behalen we terug een ruime overwinning, maar met een bitter randje aan.

Ik ben er van overtuigd dat we aanstaande zaterdag tegen Voltreffers met dergelijke prestatie niet goed gaan wegkomen. Ik daag hierbij de spelersgroep uit om terug een sprankelende wedstrijd neer te zetten. Tenslotte een zeer goede invalbeurt van zowel Karin als Erwin.

Nieuwe Teamfoto Zaamslag 1

KVK – Zaamslag 15-11

Ooit zou het eens gebeuren. Na 17 overwinningen op rij (13 competitiewedstrijden en 4 oefenduels), is de eerste nederlaag in het seizoen 2013-2014 een feit. Een terechte nederlaag.

We begonnen goed, met een stip gevolgd door een verre loeier die er jammer genoeg net niet in wou blijven. Het vervolg was minder. We kwamen niet echt goed in ons spel, mede door de druk die KVK ons oplegde. KVK liep stelselmatig uit, voornamelijk door enkele stippen en door eerder gemakkelijk verkregen vrije ballen. Wij brachten op dat moment te weinig.

Na zo’n 20 minuten stond er een 8-2 tussenstand. Wedstrijd gespeeld zou je dan zo denken. Niet met dit Zaamslag welke weer liet zien over een geweldige weerbaarheid te beschikken. Net voor de rust kwamen we terug tot 8-4, en één minuut na rust tot 8-5. Gedurende de 15′ die volgden hadden we twee keer een enorme mogelijkheid (Marjan en Pjotr) om de kloof te verkleinen naar twee doelpunten. Helaas werden die kansen nipt gemist. Uiteindelijk gebeurde het dan toch. Meer zelfs de aansluitingstreffer werd gescoord op 8 minuten voor het einde (11-10).

Helaas, bij de inworp kreeg de aanvoerder van KVK te veel ruimte en scoorde hij met zijn vijfde doelpunt de 12-10, weliswaar van vrij verre afstand. Een minuutje later werd ons lot helemaal bezegeld. Een verdiende zege voor een homogeen KVK.

Toch ben ik ook nu weer enorm fier op deze spelersgroep. Niet vergeten dat KVK de leider is in de derde klasse op het veld. Ook niet vergeten dat wij ze de enige nederlaag van het seizoen hebben aangesmeerd.

En nu? De competitie gaat gewoon verder met aanstaande zaterdag de reeds laatste thuiswedstrijd tegen Scheldevogels (19-9 !! winst tegen Oranje Zwart). We moeten nu een nieuwe reeks overwinningen trachten op te bouwen. Aangezien het doelsaldo bij gelijke punten in de competitie niet van tel is volgt er mogelijks een beslissingswedstrijd op neutraal terein. Zover is het nog lang niet. We moeten iedere week scherp zijn. KVK is veel te sterk voor de andere ploegen in de reeks. Zij zullen met een quasi zekerheid geen punt laten liggen. Aan ons de uitdaging om even goed te doen.

Carlo

Zaamslag – ZKV 20-8

Gemakkelijke overwinning tegen een ZKV niet op volledige oorlogssterkte. Het woordje “oorlog” moet ik er deze keer wel uitlaten. Het werd een heel faire wedstrijd van twee sportieve ploegen. Scheidsrechter A.Hoefkens had de touwtjes van in het begin strak in handen en floot een prima wedstrijd.

Ons eerste aanvalsvak scoorde reeds na twee minuten de 2-0. Het andere vak had daarna wel enige tijd nodig om het juiste ritme te vinden. Het werd 3-1, maar vanaf dan ging het snel. Bij de rust was de wedstrijd reeds gespeeld, 9-3.

Nadien werd de kloof stelselmatig vergroot met een aantal prima acties en doelpunten. Het moment van de wedstrijd was het heroptreden 15 minuten voor het einde van Marco in het eerste. Welkom terug Marco. Ook Karin en Gerwin werd nog de nodige speelminuten gegund.

Volgende week wacht ons KVK. Ik ben echt benieuwd of we onze stunt van vorige keer kunnen herhalen. Zijn wij terug in staat om deze aanvalsmachine te stoppen? Het antwoord wordt zaterdag gegeven, hopelijk in het bijzijn van vele Zaamslagsupporters.

Carlo

Zaamslag – Volharding 16-11

Een volle tribune en met A.Crucq als scheidsrechter weet je dat het met één van de beste scheidsrechters in de vierde klasse goed zit.

Ik zou zo maar het verslag van de laatste twee wedstrijden kunnen overnemen. Inderdaad, nu ook weer bij de rust een gelijke stand (7-7) en de wedstrijd dus helemaal nog niet gespeeld. Ik schat onze prestatie toch iets hoger in dan de vorige twee wedstrijden, want dit Volharding beschikt over een sterk, jong herenkwartet en enkele moeilijk te bespelen vrouwen. In de eerste helft hadden we het voornamelijk lastig met de “speedy gonzales” van de tegenpartij.

Weer tijdens de rust werd de nodige aanpak besproken, al gaf dit nog geen onmiddellijk resultaat. Echter, geleidelijk namen we de partij meer en meer in handen. Tenslotte waren we zeker in het laatste kwartier (zoals gewoonlijk) de betere ploeg.

Misschien leggen we onszelf te veel druk op in het begin van de wedstrijd. We zijn PKC niet. We moeten beter leren uitgaan van onze eigen sterkte. Onze grootste concurrent KVK heeft daar duidelijk geen problemen mee, nu weer 4-21 op Scheldevogels. Toch staan wij op het einde van 2013 fier bovenaan de rangschikking.

De volgende wedstrijd, weer een thuismatch, zal in het nieuwe jaar op 11/01/2014 tegen ZKV zijn. Een ploeg die onderaan staat, maar steeds lastig te bespelen is. Bij winst!!! kunnen we uitkijken naar de grote confrontatie met KVK. Maar de eerst volgende wedstrijd is altijd de belangrijkste, dus de volledige focus op ZKV.

Gelukkig kunnen we alsnog beschikken over de trainingshal op 23/12, 30/12 en 02/01, zodat ik met alle plezier zal meehelpen om de bijgekomen kilootjes weg te werken. Voor iedereen een zalige kerst en een vooral gezond nieuw jaar.

Carlo

Zaamslag – Oranje Zwart 16-8

Laat het nu juist vandaag zijn, onder het toeziend oog van ex-trainer Ivan, dat we onze slechtste tien minuten van het lopende seizoen hebben gespeeld.

Aanvankelijk scherp begonnen en vlug op een 4-0 voorsprong, leek er geen vuiltje aan de lucht. Misschien dachten we toen al dat we klaar waren. Het gevolg was wel dat onze tegenstrevers plots zomaar naast ons kwamen te staan (4-4). Toen schoten we wakker, begonnen er echt wel voor te gaan, maar in de strijd vergaten we de strategie die ook nodig is om de tegenstrever pijn te doen.

Reeds vele malen heb ik de afgelopen jaren onbegrip getoond voor het feit dat we als coach in de lagere reeksen geen mogelijkheid hebben op het nemen van een time-out. Gelukkig waren we dicht bij de rust, zodat er geen verdere averij werd opgelopen. Ruststand 5-5.

Na de nodige bijsturing tijdens de rust, zou het echte Zaamslag opstaan. Redelijk snel, nu met goed korfbal, werd de tegenstander op vier doelpunten achterstand geplaatst. Die zouden we nu niet meer weggeven. Het talrijk opgekomen publiek liet van zich horen en de score werd naar een aanvaardbare 16-8 opgedreven.

Toch nog even geschrokken toen we de uitslagen van onze twee voornaamste tegenstrevers te horen kregen. KVK – ZKV 22-5!! Scheldevogels – Volharding 10-16 !! Na een vrij weekend spelen we weer thuis, namelijk tegen Volharding. Tegen deze tegenstever kunnen we ons geen zwakke momenten veroorloven. Veertien dagen scherp trainen is de boodschap, zodat de laatste wedstrijd van de heenronde en van het jaar ook succesvol kan worden afgesloten.

Carlo

Zaamslag Voltreffers: 14-10

Wat moeilijk om deze keer een verslag te schrijven. Het verschil met de twee vorige wedstrijden (KVK en Scheldevogels) was heel (te) groot. Dit was niet het Zaamslag zoals ik het wil zien. Veel te trage balcirculatie, veel te weinig loopacties en veel te weinig spirit. Zelfs onze supporters lieten het afweten, dat handjevol die er wel waren zullen echter niet genoten hebben.

De voor mij voornaamste reden van onze zwakke wedstrijd heb ik onmiddellijk na het fluitsignaal van de goed leidende scheidsrechter met de spelers besproken en blijft intern. Een andere reden is de onderschatting van de tegenstander. Je voelt het als trainer aan in de week voorafgaand aan de wedstrijd. Bij de bespreking voor de aanvang ervan maak je het nog eens duidelijk, maar het is weer gebleken hoe moeilijk het is om de knop om te draaien indien men niet gefocust begint.

Dit klinkt misschien allemaal heel negatief, maar uiteindelijk heb ik er een positief gevoel aan overgehouden. Alleen al door het feit dat er ondanks de 14-10 winst een soort begrafenisstemming was na de wedstrijd. De spelers zaten er ook mee. Nu, niet vergeten wat de doelstelling was voor het seizoen. Voor het bereiken van deze doelstelling,namelijk een plaats bij de eerste drie zitten we helemaal op schema. Aanstaande zaterdag komt Oranje-Zwart op bezoek. Vorige week speelden ze knap 8-8 gelijk tegen ZKV. Weer zo’n wedstrijd waar we torenhoge favoriet zijn. Laat ons geen twee keren op rij dezelfde fouten maken.

Carlo

Scheldevogels – Zaamslag 9-14

Voor het eerst zag ik spanning op de gezichten van diverse speelsters en spelers voor de wedstrijd. En ja, die spanning was er zelfs een beetje bij de coach. We moesten het vandaag nu ook zonder Marjan doen. Daarbij had ik het risico genomen om de vakken niet dooreen te gooien zodat onze twee invallers van de laatste twee weken gewoon bij mekaar kwamen te staan. Invalster van de week was Karin. Ze werd op haar beurt een kwartier voor tijd vervangen nadat ze alles had gegeven, alleen omdat de steunen in het vak wat moeilijker konden worden gebracht. Knappe wedstrijd Karin. En eindelijk… heb ik Jannick een lang verdiende invalbeurt kunnen geven. Die zette hij extra in de verf door menig mooie onderschepping in de hem gegunde speeltijd.

Wat ik zo belangrijk vind en wat steeds meer tot uiting komt, is dat er een team staat. De inzet van iedereen, het harde werk van diegenen die niet iedere week in de krant komen met een aantal gemaakte doelpunten, niet waar Marjolein?

Ook verdedigend doen we onze taak. Zo werd de beste dame van Scheldevogels tot één doelpunt beperkt, niet alleen door het knappe verdedigen van uitblinkster Linda, maar door het goed voorverdedigen van enerzijds onze mannen, anderzijds door het medeoverzicht houden van Debby. Je kan wel zaken afspreken, maar je moet ze nog kunnen uitvoeren ook.

Het is ons toch gelukt om vrij snel een vierpuntenkloof te maken. Gevolg een 2-7 ruststand.

Na de rust werd onze voorsprong verder uitgebouwd tot de maximale voorsprong van acht doelpunten. Het feit dat er uiteindelijk met vijf doelpunten verschil werd gewonnen had zeker niets te maken met enige verslapping langs onze kant, maar was gewoon de verdienste van Scheldevogels. Scheldevogels, wel versterkt vandaag met een speler uit het vroeger eerste team, heeft onder deze sympathieke coach veel progressie gemaakt sinds begin september.

Nu staan er vier thuiswedstrijden op rij op het programma. Te beginnen tegen Voltreffers, een voor mij totaal onbekende ploeg. Ze hebben na nipt verlies tegen Scheldevogels (13-12), een mooie overwinning behaald (13-6) tegen Oranje Zwart. Tegen de leider (aanstaande zaterdag zonder Debby) wil iedereen winnen. Gewoon weer heel scherp beginnen is de boodschap. Hopelijk kunnen we zoals tegen KVK weer rekenen op veel supporters.

Carlo

Zaamslag 1 – KVK 1

Een volle supporterstribune met een aantal lawaaierige gangmakers, twee sportieve ploegen (wat een verschil met vorige week) en een goede scheidsrechter, ingrediënten genoeg om er een leuke wedstrijd van te maken. Het was wellicht niet de mooiste wedstrijd, maar de spanning maakte veel zoniet alles goed. KVK liet van in het begin zien waarom ze ook nu nog voor mij de absolute favoriet zijn. Hun aanvallen waren veel beter gestructureerd en dusdanig ook veel langer dan de onze. Echter, de strijd die Zaamslag liet zien.. en die we een ganse wedstrijd zouden volhouden, was de basis voor het latere succes.

We bleven maar aanklampen waardoor 5-6 bij de rust en de wedstrijd was nog niet gespeeld. KVK, de betere ploeg dus vòòr de rust, vergat het af te maken. Even bij de eerste tweepuntenkloof kwam er lichte twijfel. Onterecht bleek later, want we kwamen beter en beter in de wedstrijd. Meer zelfs, wanneer een sublieme Jeffrey (wat een knappe assist bij het doelpunt van Marjan) de bordjes weer in evenwicht bracht (9-9), bleek er een stunt mogelijk. Samen met de 7 andere uitblinkers van vandaag namen we de wedstrijd in handen. Het laatste kwartier werden wij de betere ploeg en begon KVK te twijfelen. Het was uiteindelijk Marnix die met een mooie doorloopbal voor de ontlading zorgde.

Mooi en genieten tot dinsdag. Dan begint de voorbereiding naar de volgende wedstrijd.Uit naar Scheldevogels. De enige ploeg met ook 4 op 4, weliswaar behaald tegen minder sterke tegenstrevers. We mogen ze echter niet onderschatten en … vooral onszelf niet overschatten. We hebben deze 4 op 4 behaald door heel veel strijd te leveren.

Tenslotte, wie zich afvroeg wie de invaller van dienst was bij Zaamslag? Het was Richard, het verschil was helemaal niet te zien. Hulde Richard.

ZKV 1 – Zaamslag 1

Na twee gewonnen oefenwedstrijden tegen respectievelijk Atlas en Blauw-Wit, trokken we vol goede moed naar ZKV. Na een lange reis met hindernissen en eveneens het nemen van de veerboot (nostalgie voor Zaamslag) kwamen we iets later dan voorzien aan in het Zuidland.

Van in het begin maakte ZKV ons echter duidelijk dat het hier niet om een oefenwedstrijd zou gaan. Een klein beetje oorlog, daar schrikken we ook niet voor terug. Echter wanneer keer op keer met volle snelheid over het blok wordt gelopen, of wanneer de aanvoerder van ZKV steeds bewust een knietje zet wanneer hij wordt voorbij gelopen, vind ik dat een brug te ver. Het mag wel een wonder heten dat Marjan, Linda en Jeffrey zonder blessures uit de strijd kwamen.

Over de wedstrijd zelf kan ik kort zijn, we stonden steeds aan de goede kant van de score. Eén vak speelde een verdienstelijke wedstrijd, met een goede Debby en met de beste man op het terrein; Erwin. Het andere vak beleefde ondanks de snelle 0-1 via Marjan een moeilijke wedstrijd. Aan inzet geen gebrek, maar korfbal wordt niet alleen met de benen gespeeld.

Volgende zaterdag spelen we tegen de gedoodverfde favoriet KVK (26-8 winst tegen Oranje-Zwart….. Wow!!). Na Marco en Pjotr zal het nu ook zonder Gerwin zijn; een nodige operatieve ingreep is hier de reden. Succes Gerwin!

Weer de toverstok boven halen en puzzelen maar. In de oefenwedstrijden hebben we aangetoond dat we kunnen wedijveren met de gemiddelde derdeklasser. Wat kunnen we tegen een topploeg?

Nieuwe teamfoto Zaamslag 1

Herfstkampioen zonder verliespunten!!

We hebben duidelijk het beste voor het laatste bewaard. Deze laatste veldwedstrijd voor we de zaal intrekken werd door een gretig en collectief sterk Zaamslag overtuigend gewonnen. Vooraf hadden we afgesproken om heel veel verdedigende druk op de schutters van Erasmus te leggen. In het eerste verdedigingsvak zou de heroptredende Erwin alleen zijn eigen heer schaduwen. Echter het ganse vak was verdedigend zo sterk dat de studenten gedurende de ganse wedstrijd amper tot een goede kans kwamen. Daardoor kreeg ons eerste aanvalsvak telkens weer voldoende tijd om te scoren. Er stond maar een ploeg op het terrein. Toch was het slechts 2-7 bij de rust. Soms te snel de eerste kans nemen, waardoor we te weinig meerschotenaanvallen hadden, en deels pech bij de afronding waren daar de oorzaak van.

De tweede helft was het vanaf de zijlijn genieten. Het ene mooie doelpunt na het andere viel er door het mandje. Pjotr goed gesteund door het ganse vak stond op scherp. Marnix onderschepte bal na bal, terwijl Linda en Debby steun na steun brachten.

In het andere vak was er voor Jeffrey een andere rol weggelegd, namelijk meer dan gewoonlijk in de vang spelen. Op die manier werden de zwakke punten van de tegenpartij blootgelegd en werd er in bijna iedere aanval meerdere kansen afgedwongen. Dit dikwijls met succes tot gevolg. Erwin, Marjolein, Marjan en Jeffrey speelden een héél sterke wedstrijd. Uitslag 7-18.

Nu beginnen we ons voor te bereiden op de zaalcompetitie. De ambitie moet een top drie plaats zijn. Zonder onze eigen capaciteiten te onderschatten moeten we echter toegeven dat er maar één favoriet voor de titel is, namelijk KVK. Wanneer je ongeslagen aan te leiding staat in derde klasse, ben je normaal gezien veel te sterk voor de vierde klasse. De uitdaging voor ons moet dan ook zijn om het KVK zo moeilijk mogelijk te maken. Deze week nog even genieten van onze veldprestaties, zaalgewenning op de training en een vrij weekend.

Carlo

Oefenwedstrijden:

op 26/10 tegen Atlas voor één en twee

op 02/11 tegen Blauw-Wit alleen voor het eerste

11-6 na een halve goede wedstrijd

Wanneer we binnenkort in de zaal de fiere leider uit de derde klasse (KVK) recht in de ogen zullen kijken, zal het spelen van een halve goede wedstrijd zeker niet voldoende zijn om niet met de billen bloot te gaan. Het laatste kwartier van de eerste helft en de eerste twintig minuten na de pauze mochten wel gezien worden. Knappe combinaties, goede afwerking en weinig balverlies. Indien we die lijn gedurende zeventig minuten kunnen doortrekken is veel mogelijk.

Echter het vele onnodig balverlies gedurende de eerste twintig minuten van de wedstrijd, met aanvallen zonder één genomen schotkans tot gevolg, moet uit ons spel verbannen worden. Het concentratieverlies in de laatste vijftien minuten van de wedstrijd evenzeer. Na bijna twee maanden samenwerking mag de lat best wat hoger gelegd worden.

Na het vrije weekend van het eerste zullen we volgende week naar Rotterdam reizen. Het wordt opletten geblazen. We mogen de studenten van Erasmus niet onderschatten. Ze behalen best goede uitslagen en zijn de laatste ploeg die makkelijk won van Scheldevogels. Een Scheldevogels die blijkbaar aan een heropstanding begonnen is. Hopelijk kunnen we ook deze laatste wedstrijd voor de zaal tot een goed einde brengen.

Deze week zal ook blijken of Erwin terug blessurevrij is en of Marco zonder ijzerwerk aan de revalidatie kan beginnen. Veel succes.

Carlo

Oranje-Zwart 1 – Zaamslag 1

Een goede grasmat, een lekker zonnetje en een heel goede scheidsrechter. Ideale omstandigheden voor een mooie korfbaldag. Een echte wedstrijd is het echter nooit geworden. Wij sloegen, niet zonder enige moeite overigens, een vijfpuntenkloof voor rust. Dit Oranje-Zwart in heropbouw was niet bij machte de kloof te dichten.

In tegenstelling tot vorige week liep het in het vak Marjan en co veel beter. Laat het nu net het andere vak zijn dat afgelopen zaterdag moeilijk tot scoren kwam. Teveel onnodig balverlies door te hervallen in oude patronen, werden afgewisseld met goede aanvallen van regelmatig vier tot vijf schotkansen. Echter deze keer stond het vizier niet op scherp. Zulke dingen gebeuren nu eenmaal. Positief is zondermeer dat het ganse team gefocust bleef, bleef uitverdedigen en vooral in de tweede helft minder makkelijke kansen (lees rond de korfzone) weggaf. Dichter dan drie doelpunten, één minuut later alweer terug gebracht op vier, zijn onze tegenstrevers nooit gekomen. Al met al dus weer een verdiende zege. Einduitslag 5-9.

Aanstaande zaterdag komt Spirit uit Vlaardingen op bezoek. Een ploeg met heel wat meer routine. Een ploeg die nogal wisselvallige prestaties neerzet. We blijven knokken om het maximuum aan punten te behouden. Wanneer beide vakken (en waarom niet) terug eens gaan knallen kan het weer een leuke middag worden in Zaamslag.

Carlo

Nog een dank aan de wisselspelers en de meegereisde supporters.

Tien op tien, dat is 100 procent

Ik moet terug gaan tot mijn bondscoachperiode. Dat moet nu zo’n 20 jaar terug zijn. Toen won Nederland van het Belgisch belofteteam met 19-18. Nederland scoorde toen 6 vrije ballen op 6. Onze tegenstrever van vandaag deed evengoed en scoorde tevens nog een 4 op 4 vanop de stip, en dat in vierde klas!!!

We begonnen vandaag met Gerwin (weer voortreffelijk) op de plaats van de geblesseerde Erwin. Niets liet vermoeden dat we een moeilijke middag zouden beleven. We hadden snel een 2-0 voorsprong. Deze werd nog uitgediept naar 3-0, maar werd om voor mij onduidelijke redenen afgekeurd. Toen begonnen we terug ongeconcentreerd te verdedigen (zie Volharding) en brachten zo een nogthans niet geweldig ZKV in de wedstrijd. Vanaf nu tot het superspannende einde zou het verschil nooit meer dan twee doelpunten bedragen.

Tot tien minuten voor het einde was het steeds Zaamslag welke één of twee doelpunten voorsprong nam. Echter na het missen van drie stippen nam ZKV een 11-13 voorsprong en dat met nog vijf minuten te spelen. Met een strafworp (Pjotr) en het vijfde! doelpunt van Linda (knap hoor) kwamen we weer langszij. Maar de zesde vrije bal van ZKV trof weer raak en dit op twee minuten voor het einde. Anderhalve minuut voor het eindsignaal trof Jeffrey met een wel héél verre loeier raak (14-14). Het orgelpunt was een doorloper (wereldgoal) van Pjotr in de laatste minuut. Eindstand 15-14.

Ik denk dat we vandaag toch een lesje in nederigheid geleerd hebben. We hebben de tegenstrever onderschat, te snel onze kansen genomen, te weinig over vier gespeeld in het ene vak en soms te nonchalant verdedigd in het andere vak. Het belangrijkste blijft natuurlijk dat de punten weeral binnen zijn. Volgende zaterdag op gras (vergeet je grasschoenen niet na te zien) naar Oranje Zwart. Dit wordt geen makkie. Een verwittigde ploeg….

Carlo

Volharding 1 – Zaamslag 1

Weer een goede overwinning voor Zaamslag. Met Daphne en Gerwin in de plaats van Debby en Marnix afwezig wegens werkverplichtingen werden de vakken een beetje dooreengeschud om een evenwicht te krijgen. De tweede helft kwam Coralin in de ploeg voor meer lengteoverwicht. Een team bestaat niet uit 8 spelers zoveel mag duidelijk zijn.

Dan de wedstrijd zelf. Zaamslag heeft die goed aangevat, neemt diep in de eerste helft een 6-2 voorsprong, maar weet die voorsprong helaas maar gedeeltelijk te behouden. Ruststand 5-6. Aanvallend was het wel ok, maar de tegendoelpunten waren allen te vermijden.

De tweede helft een veel beter verdedigend Zaamslag. Ondanks het feit dat Volharding nu 6 keer scoort. Ze hebben voor ieder doelpunt heel hard moeten werken en zo willen we het zien. Aanvallend speelt Zaamslag net zoals vorige week een goede wedstrijd. Jeffrey en Potr scoren aan de lopende band goed gesteund door hun vakgenoten. De hardwerkende dames scoren ook hun doelpuntje. Voor de debuterende Coralin meteen haar eerste doelpunt in het eerste. Met een 11-16 overwinning wordt de wedstrijd afgefloten.

Natuurlijk zijn er nog veel werkpunten, maar we zijn wel op goede weg. Volgende week een thuiswedstrijd te ZKV, ook een winnaar dit weekend (9-7 tegen Spirit). Zowat alle ploegen spelen dan thuis, zodat we veel support zullen krijgen. We gaan voor de 6 op 6.

Zaamslag 1 – Scheldevogels 1

Vooraf toch enige ongerustheid: “met welk team zou Scheldevogels verschijnen?”. Twee seizoenen geleden speelde dit team nog tweede klasse. Bij aankomst bleek dat er slechts drie spelers van het oude team nog aanwezig waren. Het werd snel duidelijk dat Zaamslag een maatje te groot was. De functies werden goed ingevuld en iedereen was geconcentreerd.

Marjan had haar handen vol met de nog enige van het oude Scheldevogels overgebleven dame, maar verdedigde uitstekend. Onze mannen in de vang, Erwin en Marnix deden wat ze moesten doen, daardoor konden onze spitsen naar hartelust scoren mede door het vele loopwerk van de anderen.

Kortom een goede prestatie van het ganse team. Ik ben echter benieuwd naar aanstaande zaterdag waar ik veel meer tegenstand verwacht. De veel te grote nederlaag van vorige competitie moet worden uitgewist. Dus volop er tegenaan, supporters op post.

Uitslag 19-9.